„Sudėtinga situacija Zaporižios AE blogėja kasdien, okupantai daro tiesioginę žalą elektrinės branduolinei ir kitokiai saugai. Todėl, siekiant atkurti branduolinę ir radiacinę saugą, būtina nedelsiant išvesti Rusijos kariuomenę pagal atitinkamas TATENA (Tarptautinės atominės energijos agentūros) valdybos rezoliucijas“, – sakoma pareiškime.

Tarptautiniai partneriai buvo informuoti, kad Rusijos okupantai ir toliau daro spaudimą ZAE personalui, baugina, atlieka kratas privačiose AE darbuotojų gyvenamosiose vietose, draudžia bendrauti su asmenimis, esančiais Ukrainos vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, ir grasina konfiskuoti turtą, kai žmonės bando išvykti iš okupuotos teritorijos.

Nelegaliai ZAE esantys „Rosatom“ atstovai, kurie faktiškai yra Rusijos ir jos kariuomenės vykdomų karo nusikaltimų bendrininkai, įdarbina darbuotojus, neturinčius tinkamos kvalifikacijos. Dėl Rusijos okupantų išmontuotų ar pavogtų svarbių sistemų elementų, tam tikros kompiuterinės įrangos išjungimo ir t. t., elektrinės fizinės apsaugos sistemai atkurti reikia daug pastangų ir išteklių. Okupantai beveik visiškai sugadino ZAE avarinės parengties ir reagavimo į avarijas sistemą.

Okupantų „administracijos“ nurodymu buvo užblokuotas informacijos perdavimas iš ZAE automatinės radiacinės stebėsenos sistemos.

„SNRIU pranešė TATENA‘i apie šį incidentą, keliantį grėsmę ZAE saugai, tačiau negavo jokios informacijos apie galimas ar planuojamas TATENA priemones šiai situacijai išspręsti“, – sakė O. Korikovas.

Jis pažymėjo, kad SNRIU tikisi, jog artimiausiu metu bus sparčiai įgyvendinti penki TATENA branduolinių avarijų išvengimo principai, kurie buvo paskelbti JT Saugumo Tarybos posėdyje greta septynių TATENA esminių saugos ramsčių.

Kaip pranešama, prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusija turėtų atsisakyti radiacinio ir branduolinio pasaulio šantažo ir perduoti ZAE visiškai kontroliuoti Ukrainai ir TATENA‘i.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją