„Esame susirūpinę dėl nuolat lėtėjančio Juodosios jūros grūdų iniciatyvos įgyvendinimo, ypač balandžio ir gegužės mėnesiais, – tvirtino JT vadovo Antonio Guterreso atstovas spaudai Stéphane'as Dujarricas. – Gegužę iš Ukrainos uostų išplaukė 33 laivai – perpus mažiau nei balandį. Tik trys iš jų išplaukė iš Pietinio uosto Južnės mieste, vieno iš trijų Ukrainos uostų, įtrauktų į iniciatyvą.“

S. Dujarricas tai siejo su Rusijos iškeltais reikalavimais palengvinti jos trąšų komponentų eksportą, nepaisant Maskvai šiuo metu taikomų griežtų sankcijų, įvestų dėl jos invazijos į Ukrainą. Atstovas nurodė, kad Rusija yra „informavusi apie savo sprendimą riboti registravimą Pietiniame uoste Južnės mieste, kol nevykdomas amoniako eksportas“.

Pasak S. Dujarrico, kasdien vidutiniškai patikrinami tik trys laivai. „Tai rimta situacija. Turime judėti į priekį“, – pareiškė atstovas. Jis pridūrė, kad pasaulinis badas didėja, o „maisto kainų infliacijos ir rinkos nepastovumo šmėkla tyko visose šalyse“.

Vadinamoji Juodosios jūros grūdų iniciatyva buvo pristatyta 2022 m. liepą. Dėl jos buvo susiderėta tarpininkaujant JT ir Turkijai.

Šis susitarimas padėjo nutraukti pernai kelis mėnesius Rusijos vykdytą Ukrainos grūdų eksporto blokadą.

Gegužę iniciatyva buvo pratęsta, tačiau tik dviem mėnesiais, iki liepos 17 d. Rusija reikalauja papildomų garantijų, susijusių su jos pačios eksportu, ypač gabenant trąšų komponentus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją