P. Latuška pabrėžė, kad Rusija – vienintelė šalis, po 2020 m. turėjusi ir tebeturinti strategiją, dėl A. Lukašenkos ir režimo Baltarusijoje.

„Niekas neturi strategijos: nei Europos Sąjunga, nei Jungtinės Amerikos Valstijos, kaip pagrindiniai žaidėjai šioje situacijoje ir apskritai Baltarusijos problematikoje. Amerikiečiai sako, kad „mes strategiją rengsime maždaug metų pabaigoje“. Europiečiai nurodė: „Pradėsime vasarą.“ Rusija turi. Ir jau pasiruošė keletui scenarijų“, – pareiškė politikas.

Remiantis jo vertinimu, vienas iš scenarijų, „kuris aiškiai suvokiamas ir analizuojamas“, susijęs su Baltarusijos aukštųjų parlamento rūmų pirmininke Natalija Kočanova, kuri šių metų balandžio mėnesį viešėjo Maskvoje.

„Ją priėmė Valentina Matvijenko [Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkė], dovanų gavo portretą, lankėsi stačiatikių vienuolyne, buvo patepta, ją priėmė Sergejus Lavrovas [Rusijos užsienio reikalų ministras]. Beje, įdomus dalykas: aš, kaip buvęs ambasadorius, ministras, nepamenu, kad kada nors, net Rusijos ir Baltarusijos santykių kontekste, parlamento vadovas susitiktų, pavyzdžiui, su Rusijos užsienio reikalų ministru Maskvoje. Tokio dalyko nėra buvę. Neatsimenu. Galbūt kažkada ir nepastebėjau. Tai reiškia, kad ją patikrino: intelektą, kokia bus jos retorika. Ji – prorusiškas žmogus. Jos šaknys rusiškos, ir ji absoliučiai „rusiško pasaulio“ žmogus“, – mano P. Latuška.

Antrasis variantas, jo teigimu, – tai Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorius Aleksandras Volfovičius. Nes, A. Latuškos manymu, pasitraukus iš valdžios A. Lukašenkai, „pagrindinį vaidmenį vaidins jėgos struktūrų pareigūnai“, o jiems atstovaujantis A. Volfovičius – Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo akademijos auklėtinis.

„Tai du žmonės – N. Kočanova ir A. Volfovičius, – į kuriuos deda viltis Rusija. Vienas savo rankose laiko jėgos struktūrų bloką, o Saugumo taryboje yra 11 generolų. Taigi, tai pagrindinis vaidmuo. O štai N. Kočanova – civilė, kuri valdys“, – reziumavo P. Latuška.

Apie A. Lukašenkos sveikatą paskutiniu metu sklando daugybė gandų.

Savaitgalį žiniasklaida citavo Baltarusijos opozicionierių Valerijų Cepkalą, kuris pareiškė, esą A. Lukašenka po susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu praėjusią savaitę buvo paguldytas į ligoninę kritinės būklės.

Tačiau jau pirmadienį paaiškėjo, kad iš tiesų A. Lukašenka Minske susitinko su Rusijos Federacijos centrinio banko vadove Elvyra Nabiulina, internete išplatinta ir nuotraukų bei vaizdo įrašas iš susitikimo.

Panašu, kad bent jau jokio apnuodijimo nebuvo, Ukrainos žiniasklaida iš karto siūlė kritiškai vertinti paskleistus gandus. „Nereikia tikėti šiomis skambiomis antraštėmis, mes juk turime gebėjimą mąstyti kritiškai. Atkreipkime dėmesį, kas paviešino informaciją, jog A. Lukašenka neva gydomas Maskvoje. Tai „opozicijos“ atstovas V. Cepkala“, – skelbė Ukrainos „24 kanalas“.

Tačiau gegužės mėnesį A. Lukašenka beveik savaitę nesirodė viešumoje, o tai sukėlė įtarimų, kad Baltarusijos lyderis sunkiai serga. Vėliau pats A. Lukašenka pareiškė, esą sirgo adenovirusu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją