Beveik 600 metų senumo kūrinys, vaizduojantis tris angelus, yra vienas labiausiai atpažįstamų rusų meno šedevrų pasaulyje.

Tačiau praėjusį mėnesį prezidentas Vladimiras Putinas istorinę ikoną perdavė Rusijos stačiatikių bažnyčiai – tai naujausias ženklas, rodantis stiprėjančią Kremliaus ir religinių lyderių sąjungą.

Šis perdavimas sukėlė restauratorių ir meno istorikų pasipiktinimą, kurie perspėjo, kad itin trapi viduramžių ikona gali neišlikti atsidūrusi už Tretjakovo galerijos sienų.

Tai įvyko tokiu metu, kai Rusijos karas Ukrainoje tęsiasi jau antrus metus, o patriarchas Kirilas palaiko karą ir sako, kad žūtis Ukrainoje „nuplauna visas nuodėmes“.

Vienas žymiausių šalies meno istorikų Levas Lifšicas perspėjo, kad „Trejybė“ gali būti sunaikinta, ir sakė manąs, kad sprendimas atiduoti paveikslą bažnyčiai yra politinis.

Jis palygino paveikslo būklę su sergančiu žmogumi: „Jei staiga iš intensyvios terapijos skyriaus išvežtumėte sunkiai sergantį žmogų, kaip manote, kas nutiktų?“

Kai kurie politikos apžvalgininkai teigia, kad šis V. Putino žingsnis yra dvasinis sprendimas, padiktuotas sudėtingos padėties Ukrainos fronte.

„Pergalės vis dar nėra, – sakė politikos analitikas Georgijus Bovtas. – V. Putinui belieka tik prašyti Dievo pagalbos“.

Maskvos karinei operacijai Ukrainoje stringant, Rusijos valdžia vis dažniau linkusi apie karą kalbėti religiniais terminais.

Šis meno šedevras buvo nutapytas tam, kas dabar yra Šv. Sergijaus Trejybės laura Sergijevo Posado mieste netoli Maskvos. Po 1917 metų bolševikų revoliucijos sovietų valdžia 1929 metais kūrinį perdavė Tretjakovo galerijai.

Bažnyčia teigia, kad ikona pirmiausia bus eksponuojama Kristaus Išganytojo katedroje Maskvoje, o po to sugrįš į istorinį Sergijevo Posado vienuolyną. Religiniai vadovai tvirtina, kad jie turi visas priemones brangiai ikonai išsaugoti.

Tai jau antrasis nacionalinės vertybės perdavimas bažnyčiai per pastarąsias savaites.

Sankt Peterburge įsikūręs Ermitažo muziejus pranešė, kad kitas Rusijos vienuolynas gaus viduramžių kunigaikščio ir nacionalinio didvyrio Aleksandro Nevskio sidabrinį sarkofagą.

Ermitažo direktorius Michailas Piotrovskis, kuris palaiko karą Ukrainoje, sakė, kad tai yra teisingas žingsnis „šiuo geopolitiniu metu“.

„Šiandien paminklo sakralinė reikšmė yra svarbesnė už jo meninę vertę“, – sakė jis žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją