Per balsavimą 442 Europos Parlamento nariai – daugiau nei 60 proc. – paragino ES šalis rasti „deramą sprendimą“ ir perspėjo, jog kitu atveju parlamentas „gali imtis atitinkamų priemonių“. Vis dėlto ši rezoliucija iš esmės tik simboliška.

ES pareigūnai, o taip pat ir Budapeštas, pabrėžia, kad ES sutartys reikalauja, jog pirmininkavimas ES būtų rotuojamas tarp 27 valstybių narių. Vis dėlto kelios ES šalys pareiškė susirūpinimą dėl Vengrijos pirmininkavimo Europos Sąjungai antroje 2024 m. pusėje.

Vokietijos Europos reikalų ministrė Anna Luehrmann šią savaitę pareiškė „abejojanti“, kaip „izoliuota“ Vengrija galėtų pirmininkauti. Nyderlandų užsienio reikalų ministras Wopke Hoekstra sakė, kad jo šalis ir kitos narės jaučia „diskomfortą“, kad Vengrija imsis šio vaidmens.

Pirmininkaujanti šalis vadovauja ES posėdžiams ir gali nustatyti jų darbotvarkes. Tačiau Vengrija nesutaria su Briuseliu, ji kaltinama pažeidžianti teisinės valstybės principus, taip pat korupcija, LGBTQ bendruomenės diskriminavimu, nepriklausomos žiniasklaidos varžymu ir valdymu daugiausia įsakais. Be to, Budapeštas palaiko glaudžius ryšius su Kremliumi ir neteikia paramos Rusijos invaziją atremiančiai Ukrainai.

Briuselis įšaldė milijardus eurų ES lėšų, kol Budapeštas nesiims rimtų pastangų pakeisti problemišką politiką ir įstatymus. Briuselyje taip pat dirbama dėl proceso, teoriškai galinčio privesti prie to, kad iš Vengrijos bus atimta balsavimo teisė sprendžiant ES reikalus.
Reaguodama į Europos Parlamento narių balsavimą, Vengrijos prezidentė Katalin Novak sakė esanti „visiškai įsitikinusi“, jog niekas nesutrukdys jos šaliai perimti pirmininkavimą ES.

Parlamentaras iš Vengrijos Balazsas Hidveghi pareiškė, kad parlamentas „užpuolė“ jo šalį dėl jos „taiką remiančios pozicijos“, jis turėjo galvoje Budapešto argumentą, kad ES neturėtų skirti daugiau pinigų Ukrainos kariuomenei remti. „Tai šiurkštus galiojančių ES sutarčių pažeidimas“, – citavo europarlamentarą Vengrijos naujienų agentūra MTI.

Šį pusmetį ES pirmininkauja Švedija, kitą mėnesį pirmininkavimą perims Ispanija, o nuo 2024 m. perduos jį Belgijai.

Kartą viena šalis jau praleido pirmininkavimą ES. Didžioji Britanija turėjo pirmininkauti 2017 m., bet atsisakė, nes prieš metus balsavo už pasitraukimą iš ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)