Šveicarijos vyriausybė laikosi griežtos neutralumo politikos ir jau leido suprasti, kad veikiausiai blokuotų sandorį. Šveicarijos ekonomikos reikalų valstybės sekretoriatas (SECO) ketvirtadienį patvirtino, kad toks prašymas pateiktas.

96 senstantys tankai „Leopard 1“, šiuo metu neeksploatuojami, prieš keletą metų buvo įsigyti iš Italijos. Pagal siūlomą sandorį RUAG parduotų tankus Vokietijos ginklų gamintojai „Rheinmetall“, o ši vėliau juos perduotų Ukrainai.

Šiuo metu tankai yra Italijoje. Šveicarija juos nusipirko prieš keletą metų, ketindama panaudoti atsarginėms dalims arba vėl parduoti kitai šaliai.

SECO, jau kovo mėnesį gavusi neoficialų RUAG prašymą, leido suprasti, kad atmes sandorį. Šveicarija primygtinai laikosi neutralumo ir draudžia tiekti Šveicarijoje pagamintus ginklus konfliktuose dalyvaujančioms šalims.

„Norėtume oficialaus SECO sprendimo, kad galėtume geriau įvertinti verslo galimybes“, – sakė RUAG atstovė Kirsten Hammerich.

Neseniai Šveicarija neleido Vokietijai siųsti į Ukrainą Šveicarijoje pagamintų šaudmenų tankams. Vokietija įsigijo šaudmenis prieš daugelį metų, tačiau Šveicarijos ginklų eksporto sutartyse visada yra sąlyga, leidžianti Šveicarijai blokuoti bet kokį perpardavimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją