Jau daugiau kaip šešias savaites Chartume ir kitose šalies dalyse vyksta kruvini susirėmimai tarp kariuomenės ir sukarintų Greitųjų palaikymo pajėgų (GPP).

Trečiadienį, pasitraukusi iš derybų Saudo Arabijos Džidos mieste, kariuomenė susprogdino GPP bazes Chartume, kaltindama savo varžovus pažeidus paliaubas, kurios buvo skirtos humanitarinės pagalbos tiekimui.

„Aštuoniolika civilių žuvo ir 106 buvo sužeisti“ per kariuomenės artilerijos ugnį ir bombardavimą iš oro trečiadienį Chartumo pietuose esančioje turgavietėje, pranešė žmogaus teisių advokatų komitetas.

Šį skaičių patvirtino pagalbą organizuojanti bendruomeninė organizacija, kuri teigė, kad padėtis yra „katastrofiška“, ir kreipėsi pagalbos į gydytojus bei kraujo donorus.

JAV ketvirtadienį pareiškė, kad abi pusės „rimtai pažeidė paliaubas“, ir įspėjo, kad bus pasirengusios tarpininkauti kariaujančioms pusėms tik tada, kai šios bus „rimtai“ nusiteikusios.

Trečiadienį tiek šiaurinėje, tiek pietinėje Chartumo dalyje pajėgos, lojalios kariuomenės vadui Abdeliui Fattah al Burhanui, atakavo pagrindines GPP, vadovaujamų vado Mohamedo Hamdano Daglo, bazes, AFP sakė gyventojai.

Vienas liudininkas teigė, kad sostinės šiaurėje buvo „smarki artilerijos ugnis iš kariuomenės stovyklų“. Kitas pranešė apie „artilerijos sprogimus GPP stovykloje Al Salhoje“ Chartumo pietuose, kur yra didžiausia mieste sukarintų pajėgų bazė ir ginklų sandėlis.

Šie išpuoliai įvyko dvi dienos po to, kai JAV ir Saudo Arabijos tarpininkai pranešė, kad abi šalys susitarė penkiomis dienomis pratęsti pradines savaitės trukmės humanitarines paliaubas.

Tarpininkai pripažino, kad paliaubų buvo „laikomasi ne pagirtinai“, tačiau teigė, kad pratęsimas „leistų tęsti humanitarines pastangas“.

Nuo balandžio 15 dienos, kai prasidėjo kovos, „Armed Conflict Location and Event Data Project“ duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 800 žmonių.

JT teigimu, 1,2 mln. žmonių turėjo palikti savo namus šalies viduje, o daugiau kaip 425 tūkst. žmonių pabėgo į užsienį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją