Analitikai naujausioje apžvalgoje atkreipia dėmesį į rusų politiko Boriso Nadeždino žodžius, nuskambėjusius gegužės 27 d. Rusijos NTV televizijoje, – jis paragino 2024 metais išrinkti naują prezidentą, kuris normalizuotų santykius su Europa.

„Kitais metais – prezidento rinkimai. Reikia išrinkti kažką kitą, ne V. Putiną, ir viskas bus gerai“, – kalbėjo jis.

Vedėjas dar bandė „pataisyti“ situaciją, sakydamas, kad galbūt raginimas suveiks priešingai. „Rinkėjai jūsų paklausys ir padarys atvirkščiai“, – pareiškė jis.

Britų žvalgyba pažymi, kad B. Nadeždinas garsiai kritikavo karą nuo pat jo pradžios 2022 m. vasarį, bet tai – bene pirmas raginimas išrinkti kitą prezidentą vietoje V. Putino, nuskambėjęs per Rusijos valstybinį televizijos kanalą.

„Pastaruosius 15 mėnesių Rusijos Federacija įvedė nuo sovietinės eros precedento neturinčius ribojimus kalbos laisvei. Kita vertus, yra reali tikimybė, kad pastaruoju metu pasigirdusi aštri retorika nacionalistų ratuose, kaip antai, iš „Vagner“ įkūrėjo J. Prigožino [lūpų], suteikė opozicijos asmenims drąsos kelti tabu temas“, – skelbiama JK žvalgybos pranešime.


Apklausa: Rusijos gyventojai vis mažiau domisi karu su Ukraina

Karas su Ukraina tebėra svarbiausias įvykis, kuris rūpi Rusijos gyventojams, tačiau susidomėjimas juo sumažėjo nuo 75 proc. iki 17 proc. Tai trečiadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Levados centro apklausos rezultatais.

Atsakydami į klausimą „Kurie pastarųjų keturių savaičių įvykiai jums labiausiai įstrigo atmintyje?“, šių metų balandžio mėnesį 17 proc. rusų nurodė „specialiąją karinę operaciją“.

2022 metų kovą taip atsakiusių respondentų buvo 75 proc., balandį – 63 proc., gegužę – 42 proc., liepą – 32 proc., rugpjūtį – 34 proc., rugsėjį – 35 proc., spalį – 36 proc., lapkritį – 47 proc., gruodį – 30 proc., 2023 metų sausį – 31 proc., vasarį – 25 proc., kovą – 19 proc.

Levados centro apklausa buvo surengta 2023 metų balandžio 20–26 dienomis, joje dalyvavo 1623 respondentai.

Portalas primena, kad šių metų balandį Rusijos gyventojų parama karui prieš Ukrainą išaugo iki 75 proc. O vasarį 63 proc. rusų buvo įsitikinę, kad karas prieš Ukrainą vyksta sėkmingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)