„Privačiai ukrainiečiams labai aiškiai pasakėme – ir tikrai aiškiai pasakėme viešai – kad neremiame atakų Rusijos viduje. Mes nesuteikiame teisės ir neskatiname atakų Rusijos viduje“, – žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

Gynybos departamentas teigė, kad su naujausiomis siuntomis bendra JAV saugumo pagalbos Ukrainai vertė nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo invaziją, padidės iki 37,6 mlrd. dolerių.

Naujausios ginklų siuntos tiekiamos Ukrainai rengiantis kontrpuolimui, kuriuo siekiama išstumti Rusijos pajėgas iš okupuotų teritorijų šalies rytuose ir pietuose.

Pagalba taip pat teikiama po virtinės neaiškiomis aplinkybėmis įvykdytų atakų prieš taikinius pačioje Rusijoje, įskaitant beprecedentes dronų atakas Maskvoje.

J. Kirby sakė, kad JAV išdėstė savo pagrindines taisykles Ukrainai.

„Mes nesakome, kur jiems smogti. Mes nesakome, kur jiems nesmogti, – sakė jis. Galiausiai prezidentas (Volodymyras) Zelenskis ir jo kariuomenės vadai nusprendžia, ką jie ketina daryti.“

Tačiau „mes tikrai nenorime, kad Rusijos viduje būtų vykdomi išpuoliai, apie kuriuos propaganda sakytų, jog jie vykdomi naudojant JAV tiekiamą techniką“.

J. Kirby sakė, kad, nepaisant didėjančios įtampos šiuo klausimu, Baltieji rūmai tebėra įsitikinę, kad Ukraina laikysis pažado nenaudoti JAV pagamintų karo lėktuvų F-16, kuriuos turi tiekti Europos šalys, prieš taikinius už Ukrainos sienų.

„Mes gavome tokį patikinimą įvairiais lygmenimis“, – sakė J. Kirby. Pasak jo, nors Vašingtonas nuoširdžiai remia Ukrainos pastangas nugalėti Rusijos invaziją, jis nori išvengti situacijų, kurios „įtraukia Vakarus, NATO ir Jungtines Valstijas“, ir „išvengti Trečiojo pasaulinio karo“.

Pentagonas pranešė, kad 300 mln. dolerių paketą sudaro amunicija oro gynybos sistemoms „Patriot“, AIM-7, „Avenger“ ir „Stinger“. Pakete taip pat – šaudmenys didelio judrumo artilerijos raketų sistemoms (HIMARS), 155 mm ir 105 mm artilerijos sviediniai, 105 mm tankų šaudmenys ir orlaivių raketos „Zuni“, taip pat daugiau kaip 30 mln. šaudmenų šaunamiesiems ginklams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)