Atsistatydinimo priežasties atstovas nenurodė. Jis tik pasakė, kad bus paskirtas naujas specialusis pasiuntinys.

A. Guterresas sociologę iš Singapūro specialiąja pasiuntine Mianmarui paskyrė 2021 m. Ji turėjo įtikinti karinę chuntą pradėti dialogą su politiniais priešininkais ir nutraukti smurtinius veiksmus prieš juos.

Per pirmąjį savo vizitą šalyje praėjusių metų rugpjūtį N. Heyzer susitiko su chuntos vadovu Min Aung Hlaingu ir kitais aukštais kariškiais. Žmogaus teisių organizacijos kritikavo ją už tai, argumentuodamos, kad taip ji legitimuoja karinę chuntą. Tada pasiuntinei nebuvo leista susitikti su nuo valdžios nušalinta de facto premjere Aung San Suu Kyi, kuri prieš tai dar kartą buvo nuteista.

Vėliau N. Heyzer sulaukė ir chuntos kritikos. Kariškiai kaltino ją paskelbus „vienpusišką pareiškimą“ apie aptartus klausimus.

Kariškiai Mianmare atėjo į valdžią po pučo 2021 m. vasarį, jie nuvertė didele balsų dauguma išrinktą Nobelio taikos premijos laureatės Aung San Suu Kyi vyriausybę. Chunta jėga malšino protestus prieš pučą.

Vietos stebėtojų duomenimis, nuo pučo šalyje nužudyta 3 500 žmonių. Daugiau kaip milijonas gyventojų, JT duomenimis, dėl smurto paliko savo namus. JT bei Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) diplomatinės pastangos išspręsti konfliktą kol kas nebuvo sėkmingos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją