ES prisijungė prie kritikų choro, įskaitant Jungtines Valstijas bei Lenkijos opoziciją, ir pareiškė, kad valdančioji dešiniųjų partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) gali pasinaudoti šiuo įstatymu, kad prieš vėliau šiais metais numatytus rinkimus įbaugintų savo politinius varžovus.

„Galiu jus patikinti, kad mes nedvejodami imsimės neatidėliotinų veiksmų, kai tik matysime, kad tam yra erdvės ir kad to reikia“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Vera Jourova, atsakinga už vertybes ir skaidrumą.

Čekų politikė šį klausimą iškėlė Briuselyje vykstančio ES ministrų susitikimo, skirto teisminiams procesams prieš įtariamus Lenkijos ir Vengrijos teisinės viršenybės principų pažeidimus, kuluaruose.

Briuselis ir Varšuva ne kartą konfliktavo dėl demokratijos principų, ir Europos Komisija dėl įtarimų, jog Lenkijos vyriausybė varžė teismų nepriklausomumą, yra užblokavusi milijonus ES lėšų, kurias Lenkija galėtų susigrąžinti.

Žengdama retą žingsnį, JAV administracija taip pat viešai sukritikavo vienos iš svarbiausių NATO sąjungininkių Rytų Europoje planą.

„Pritariame daugelio stebėtojų išreikštam susirūpinimui, kad šis įstatymas, kuriuo siekiama įsteigti komisiją Rusijos įtakai ištirti, gali būti panaudotas tam, kad be deramo proceso užblokuotų opozicijos politikų kandidatūras“, – pirmadienį rašė vienas JAV valstybės departamento atstovas spaudai.

JAV valstybės departamentas teigė, kad yra „susirūpinęs dėl to, kad Lenkijos vyriausybė priėmė naujus teisės aktus, kuriais gali būti piktnaudžiaujama siekiant trukdyti laisviems ir sąžiningiems rinkimams Lenkijoje“.

Nors Lenkijos vyriausybė gynė prieštaringai vertinamą įstatymą kaip bandymą išguiti iš šalies Kremliaus agentus, kritikai įspėja, kad jis gali būti panaudotas kaip politinis ginklas.

Pagal šį įstatymą būtų sukurta komisija, kuri asmenims, patyrusiems Kremliaus įtaką, galėtų dešimtmečiui į priekį uždrausti dirbti darbus, susijusius su valstybės lėšų naudojimu – tai reiškia, kad jie iš esmės negalėtų eiti jokių viešųjų pareigų.

„Dabar mums itin didelį susirūpinimą kelia padėtis Lenkijoje, – pakeliui į ES ministrų susitikimą žurnalistams sakė teisingumo komisaras Didier Reyndersas. – Didžiausią nerimą kelia specialus komitetas, galintis atimti iš piliečių teisę dirbti valstybės tarnyboje.“

Devynių narių komisiją rinktų Lenkijos parlamentas, kuriame PiS turi nedidelę daugumą. Šio komiteto sprendimai būtų galutiniai. Tokia komisija „administraciniu sprendimu be jokios teisminės peržiūros“ galėtų uždrausti asmenims eiti valstybines pareigas, pridūrė D. Reyndersas.

Lenkijos parlamentas penktadienį po karštų debatų nedidele balsų persvara pritarė šiam įstatymo projektui. Prezidentas Andrzejus Duda pirmadienį patvirtino, kad ketina skubiai jį pasirašyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)