„Nusprendėme atšaukti sutikimą dėl keturių iš penkių Vokietijoje veikiančių Rusijos konsulatų veiklos“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė atstovas, keturi Rusijos generaliniai konsulatai Vokietijoje turės būti uždaryti. Nuo metų pabaigos Rusijai bus leista turėti tik ambasadą Berlyne ir vieną iš penkių generalinių konsulatų, sakė atstovas.

Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerija apribojo Vokietijos atstovavimą šalyje iki 350 darbuotojų, šį sprendimą Vokietijos atstovas trečiadienį apibūdino kaip „pradinį eskalavimo žingsnį“. „Šis nepagrįstas sprendimas verčia Vokietijos vyriausybę labai smarkiai sumažinti savo darbuotojų skaičių Rusijoje visose srityse“, – pabrėžė jis.

Pasak atstovo, Vokietijos vyriausybė uždarys savo generalinius konsulatus Kaliningrade, Jekaterinburge ir Novosibirske ir paliks tik minimalų atstovavimą kultūros institucijose, tokiose kaip Vokietijos mokyklos ir Goethe's institutai. Rusijoje liks Vokietijos ambasada Maskvoje ir generalinis konsulatas Sankt Peterburge.

Atstovas pridūrė, kad Vokietijos vyriausybė siekia „garantuoti pusiausvyrą tarp abiejų šalių atstovybių tiek personalo, tiek struktūriniu požiūriu“. Rusijos užsienio reikalų ministerijai apie tai pranešta trečiadienį, Rusija paprašyta nedelsiant nutraukti generalinių konsulatų veiklą ir juos uždaryti vėliausiai iki šių metų pabaigos.

Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas sakė, kad dėl Maskvos sprendimo nustatyti viršutinę Vokietijos pareigūnų skaičiaus ribą Rusijoje keli šimtai vokiečių diplomatų, dėstytojų ir Goethe's instituto darbuotojų turės palikti šalį. Limitas įsigalios nuo birželio pradžios ir paveiks kultūrinį, šviečiamąjį bei diplomatinį darbą. Teks apkarpyti etatus Maskvos vokiečių mokykloje ir apriboti Goethe's instituto, užsienyje propaguojančio vokiečių kalbą ir kultūrą, veiklą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją