Trečiajame balsavimo rate „už“ balsavo 52 parlamentarai. Už E. Rinkevičių balsavo „Naujosios vienybės“, Žaliųjų ir valstiečių sąjungos bei „Pažangiųjų“ atstovai.

E. Rinkevičiaus kandidatūrą pasiūlė Latvijos premjero partija „Naujoji vienybė“.

Prezidento posto taip pat siekė dar du kandidatai – „Jungtinio sąrašo“ įkūrėjas, verslininkas Uldis Pilenas ir opozicinių „Pažangiųjų“ kandidatė, viešojo valdymo ekspertė Elina Pinto.

Per pirmą ir antrą balsavimą trečiadienį nė vienas iš kandidatų nesurinko reikiamo balsų skaičiaus.

Trečiajame rinkimų rate dalyvavo du kandidatai į prezidentus: U. Pilenas ir E. Rinkevičius. E. Pinto, ginanti Latvijos piliečių interesus užsienyje, pasitraukė iš kovos po antrojo rato, surinkusi 10 balsų.

Planuojama, kad E. Rinkevičius pradės eiti pareigas pirmoje liepos mėnesio pusėje, kai baigsis dabartinio valstybės vadovo Egilo Levito įgaliojimai.

Latvijos parlamentas prezidentą renka ketverių metų kadencijai.

Nuo 2019 metų šias pareigas eina E. Levitas. Iš pradžių buvo manoma, kad dabartinis prezidentas sieks perrinkimo, tačiau jis pareiškė nusivylęs, kad koalicinės vyriausybės partijos nesugebėjo susitarti dėl bendro kandidato, todėl nusprendęs nekandidatuoti.

1973 metais gimęs E. Rinkevičius yra baigęs Latvijos universiteto Istorijos ir filosofijos fakultetą, turi politikos mokslų ir nacionalinių išteklių strategijos magistro laipsnius.

Nuo 2011 metų ėjo užsienio reikalų ministro pareigas. Per 2022 metų rinkimus išrinktas į Latvijos parlamentą pagal „Naujosios vienybės“ sąrašą.

E. Rinkevičius 2014 metais paskelbė, kad yra homoseksualus ir didžiuojasi savo seksualine orientacija.

Politikas laikosi griežtos pozicijos Rusijos atžvilgiu ir tvirtai remia Rusijos užpultą Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)