Praėjusį mėnesį kelios Ukrainos kaimyninės šalys, įskaitant ištikimą rėmėją Lenkiją, įvedė laikinus apribojimus Ukrainos žemės ūkio produktams.

„Ribojimų tąsa virsta papildomais ginklais Putino rankose, nukreiptais prieš vienybę Europoje, – tviteryje parašė Ukrainos žemės ūkio ministerija. – Dabartiniai ribojimai turi būti atšaukti.“

ES žemės ūkio komisaras Januszas Wojciechowskis antradienį paragino pratęsti kai kurių bloko šalių įvestus apribojimus grūdų importui bent iki spalio pabaigos. Dabartinis jų galiojimo terminas turėtų baigtis birželio 5 d.

Pernai pradėtai Rusijos invazijai smarkiai sutrikdžius ukrainietiškų grūdų gabenimą tradiciniais eksporto kanalais per Juodąją jūrą, atitinkamus krovinius buvo pradėta vežti sausumos keliais pro Ukrainos kaimyninių šalių teritoriją. ES valstybės narės buvo susitarusios netaikyti kai kuriam importui iš Ukrainos kiekybinių apribojimų, muitų ir oficialių inspekcijų.

Tačiau vėliau kai kurių bloko šalių ūkininkai pradėjo skųstis krintančiomis kainomis – į tai buvo sureaguota vienašališkomis ribojamosiomis priemonėmis Ukrainos maisto produktų eksportui. ES galiausiai pasiekė susitarimą su visomis penkiomis šalimis – Lenkija, Vengrija, Slovakija, Bulgarija ir Rumunija – ir leido joms blokuoti grūdų importą iš Ukrainos.

Šiuos suvaržymus ginčija 12 ES šalių, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją. Jos yra išreiškusios susirūpinimą dėl „skaidrumo stokos“ ir perspėjusios, kad rizikuojama pakenkti Europos bendrajai rinkai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)