Tai rodo apklausos „Ukrainos piliečiai Lenkijos darbo rinkoje. Nauji iššūkiai ir perspektyvos“ rezultatai, pristatyti „Ukrinform“ spaudos centre.

Apklausos autoriai – EWL migracijos platforma, EWL paramos migrantams darbo rinkoje fondas ir Varšuvos universiteto Rytų Europos studijų centras – nurodė, kad 60 proc. respondentų yra prieškario migrantai, o 40 proc. – karo pabėgėliai po 2022 metų vasario 24 dienos.

67 proc. respondentų buvo moterys, o tarp karo pabėgėlių moterys sudaro 92 procentus. Apie 50 proc. apklaustųjų į Lenkiją atvyko su vaikais, o 35 proc. Lenkijoje gyvenančių ukrainiečių gerai kalba lenkiškai.

Tyrėjai pažymėjo, kad 62 proc. respondentų artimiausiu metu ar ilgesnėje perspektyvoje planuoja grįžti į Ukrainą. Tuo pat metu 30 proc. karo pabėgėlių pareiškė norą likti Lenkijoje. Be to, 50 proc. Lenkijoje gyvenančių ukrainiečių pareiškė ketinantys kreiptis dėl leidimo gyventi šalyje.

Paprašyti pakomentuoti, kodėl nori likti Lenkijoje, respondentai atsakė: „Lenkijoje turiu draugų, pažįstamų“, „Lenkai yra draugiški Ukrainos piliečiams“, „Lenkija yra artimiausia kaimynė kultūriniu požiūriu“, „Mūsų kalbos panašios“, „Lenkijoje lengviau susirasti darbą“.

O pasilikti Lenkijoje respondentams trukdo šios priežastys: „Rūpestis dėl artimųjų Ukrainoje“, „Lėšų trūkumas pragyvenimui“, „Sunku susirasti darbą“, „Sunku gauti vaistų“, „Ekonominė padėtis Lenkijoje“ ir „Silpnos lenkų kalbos žinios“ (pastarąjį variantą pasirinko 10 proc. prieškario migrantų ir 25 proc. karo pabėgėlių).

Prieškario migrantų ir karo pabėgėlių apklausa atlikta 2023 metų kovo 4-13 dienomis. Apklausta apie 500 žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją