KCNA pranešime sakoma, kad raketa su „kariniu žvalgybos palydovu“ nukrito prie vakarinės Korėjos pusiasalio pakrantės po to, kai „dėl nesklandaus antrosios pakopos variklio paleidimo“ prarado trauką.

Nesėkmė įvyko dėl naujos variklio sistemos „mažo patikimumo ir stabilumo“, o mokslininkai dabar tiria gedimo priežastį, sakoma pranešime.

Antrasis paleidimas įvyks „kuo skubiau“, pranešė KCNA.

JAV vyriausybė griežtai pasmerkė paleidimą.

„Šis paskelbtas paleidimas į kosmosą apima technologijas, tiesiogiai susijusias su [Šiaurės Korėjos] tarpžemyninių balistinių raketų programa“, – pareiškė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo komiteto atstovas spaudai Adamas Hodge‘as.

„Durys diplomatijai neuždarytos, tačiau Pchenjanas turi nedelsiant nutraukti savo provokacinius veiksmus ir vietoj to pasirinkti bendradarbiavimą“, – sakė A. Hodge‘as.

Paleidimas didina įtampą regione ir gali destabilizuoti saugumo padėtį, be to, „tai įžūlus daugybės JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas“, sakoma pareiškime.

A. Hodge‘as sakė, kad Vašingtonas „imsis visų būtinų priemonių, kad užtikrintų“ JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos saugumą.

Paleidimas sukėlė sumaištį Seule, pranešė Pietų Korėjos generalinis štabas. Pietų Korėjos sostinėje buvo girdėti sirenos, o tekstinėmis žinutėmis piliečiai buvo prašomi prireikus eiti į slėptuves. Vėliau naujienų agentūra „Yonhap“ citavo Vidaus reikalų ministeriją, kuri teigė, kad perspėjimas buvo išsiųstas per klaidą.

Kosminės ir tolimojo nuotolio raketos iš esmės yra pagrįstos ta pačia technologija.

Nuo praėjusių metų įtampa Korėjos pusiasalyje labai padidėjo. Šiaurės Korėja, nepaisydama JT draudimo, vis dažniau bando branduolinį ginklą galinčias nešti raketas. Stebėtojai baiminasi, kad Pchenjanas netrukus atliks pirmąjį per daugelį metų branduolinį bandymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją