Rusijos užsienio reikalų ministerija dėl atakų planavimo ir vykdymo kaltina Ukrainą.

„Jos atstovai jau seniai ir atvirai ragino prieš Maskvą imtis „atsakomųjų smūgių“. Panašios atakos, karine prasme neturinčios jokios prasmės, nukreiptos išskirtinai prieš civilius žmones su tikslu pasėti paniką tarp taikių gyventojų“, – teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Rusija pareiškė, kad Vakarų parama Ukrainai „stumia“ Kyjivą „vis labiau neapgalvoto“ elgesio link. Rusijos teigimu, šios atakos surengtos skleisti „paniką“.

„NATO valstybių oficialiųjų asmenų raminimai, kad Kyjivo režimas tikrai nesmūgiuos Rusijos teritorijoje, kaip paaiškėjo, tebuvo veidmainiavimas“, – sako Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Savo pareiškimuose Rusija ir toliau naudoja jai būdingą retoriką, demokratiškai išrinktą Ukrainos valdžią vadina „Kyjivo režimu“, apsimeta nebombarduojanti civilinės infrastruktūros Ukrainoje.

Atakas pakomentavo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jis taip pat kaltino Ukrainą bei teigė, esą taip ji sureagavo į smūgį, kurį Rusijos kariai prieš dvi ar tris dienas neva sudavė Ukrainos karinės žvalgybos štabui.

„Reaguodamas į tai, Kyjivo režimas pasirinko kitą kelią, kad išgąsdintų rusus“, – sakė V. Putinas.

Jis taip pat tvirtino, kad Ukraina taip „provokuoja“ Rusiją „veidrodiniams veiksmams“. „Pažiūrėsime, ką su tuo daryti“, – sakė jis.

Rusijos prezidentas tikino, kad oro gynybos sistema Maskvoje veikė tinkamai, nors „yra kur tobulėti“.

Ukraina neigia sąsajas su dronų ataka Maskvoje

Ukraina antradienį paneigė sąsajas su dronų ataka Rusijos sostinėje Maskvoje ir reagavo į tai su pašaipa. „Žinoma, kad mes tiesiogiai su tuo nesusiję“, – antradienį Kremliui kritiško rusų žurnalisto Aleksandro Pliuščevo laidoje sakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas. Jis pasišaipė, kad rusų dronai galimai grįžo pas siuntėjus.

„Jūs žinote, kad artėjame prie dirbtinio intelekto eros. Gal ne visi dronai pasirengę atakuoti Ukrainą, ir jie nori grįžti pas savo kūrėjus ir paklausti: „Kodėl siunčiate mus prieš vaikus Ukrainoje? Prieš Kyjivą? Ir taip toliau“, – teigė M. Podoliakas.

Kartu jis prognozavo, kad išpuolių prieš Rusijos valstybės teritoriją tikriausiai toliau daugės.

Rusijos žiniasklaida gavo nurodymų, kaip nušviesti dronų smūgį

Rusijos žiniasklaida gavo iš Rusijos prezidento administracijos tam tikrų nurodymų, kaip nušviesti bepiločių orlaivių ataką prieš Maskvą ir Maskvos sritį, kuri buvo surengta gegužės 30 d.

Tai praneša portalas „rbc.ua“, remdamasis leidiniu „Meduza“.

Leidinio šaltiniai Rusijos valstybinėse žiniasklaidos priemonėse papasakojo, kad jie prašomi vadovautis tokiais principais: atkreipti dėmesį į esą „sėkmingą oro gynybos darbą“; pažymėti, kad „federalinių tarnybų“ ir sostinės bei srities vadovybės reakcija buvo „žaibiška“, o darbas – „kokybiškas ir organizuotas“; pranešti, kad „provokacijos“ tikslai nepasiekti; pabrėžti, kad ataka buvo „psichologinio“ pobūdžio, o gyventojai pademonstravo „ramybę ir ištvermę“.

Antradienio rytą Maskvoje ir regione buvo pranešta apie bepiločių orlaivių ataką – kai kurie iš jų įsirėžė į gyvenamuosius namus.

Rusijos žiniasklaida rašė, kad atakoje dalyvavo 32 dronai, iš kurių 19 esą buvo numušti. Rusijos gynybos ministerija pranešė tik apie aštuonis dronus.

Ukrainos oro pajėgos tikina, kad bepiločių orlaivių ataka prieš Maskvą yra šalies agresorės vidaus problema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)