Pretorijai iškilo diplomatinė dilema, kai Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė V. Putino arešto orderį, o rugpjūtį Rusijos prezidentas turėtų atvykti į BRICS susitikimą šioje šalyje.

Antradienį Demokratinio aljanso (DA) partija pranešė pateikusi prašymą teismui, siekdama garantuoti, kad vyriausybė sulaikytų Rusijos lyderį ir perduotų jį TBT, „jei prezidentas Putinas įkeltų koją į PAR“. „Šiuo išankstiniu teismo ieškiniu siekiama užtikrinti, kad PAR laikysis savo įsipareigojimų“, – sakoma DA šešėlinio kabineto teisingumo ministrės Glynnis Breytenbach pareiškime.

PAR yra TBT narė ir palaiko glaudžius diplomatinius ryšius su Maskva, šalis rengia Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir PAR (BRICS) bloko viršūnių susitikimą. Tačiau vyriausybė dar nepasakė, kaip ji ketina spręsti į keblią padėtį pakliuvusio Rusijos prezidento problemą.

Pasak G. Breytenbach, DA siekia „deklaratyvaus nurodymo“, kad nepasikartotų tai, kas nutiko 2015 m., kai Pretorija nesugebėjo suimti tuometinio Sudano prezidento Omaro Hassano Al Bashiro, kurio taip pat ieškojo TBT.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas antradienį nepasakė, ar V. Putinas vyks į viršūnių susitikimą PAR. „Rusijai bus deramai atstovaujama“, – sakė D. Peskovas ir pridūrė, kad Maskva tikisi, jog BRICS partnerės „nesivadovaus“ „neteisėtais sprendimais“, tokiais kaip TBT arešto orderis.

DA ėmėsi teisinių veiksmų, kai vyriausybė suteikė diplomatinį imunitetą pareigūnams, šią savaitę atvykusiems į BRICS šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą, o taip pat valstybių vadovams, dalyvausiantiems viršūnių susitikime rugpjūtį. Kai kurie tai vertina kaip teisinį pasirengimą V. Putino vizitui, nors Pretorija tai neigia.

„Šie imunitetai nėra viršesni už jokį orderį, kurį galėjo išduoti koks nors tarptautinis tribunolas bet kuriam konferencijos dalyviui“, – sakoma PAR užsienio reikalų departamento pranešime. Jame taip pat sakoma, jog tai „standartinė“ procedūra rengiant tarptautines konferencijas.

PAR atsisako pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą, dėl kurios Maskva tapo gana izoliuota tarptautinėje arenoje, ir sako norinti išlikti neutrali bei teikianti pirmenybę dialogui, kad karas būtų baigtas. Anksčiau šį mėnesį prezidentas Cyrilas Ramaphosa sakė, kad jo šalis, kaltinama palankumu Kremliui, patiria „didžiulį spaudimą“ pasirinkti, kurią konflikto šalį palaiko.

V. Putinas yra TBT ieškomas asmuo, jis kaltinamas tuo, kad Rusija neteisėtai deportuoja ukrainiečių vaikus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją