Pranešama, kad Rusijos valstybiniai televizijos kanalai apie šią bene didžiausio masto dronų ataką Maskvoje ir jos srityje nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios praktiškai nieko neskelbia.

„Galimas dalykas, kad tai buvo psichologinė ataka, nes pasirinktos vietos, kur gyvena V. Putino elitas. Maskvoje – tai prestižiniai pietvakariniai rajonai. Pamaskvės–Rubliovkos kelyje ir jo apylinkėse, kur gyvena artimiausia V. Putino aplinka: oligarchai ir valdininkai“, – rašo žiniasklaida.

Dronų ataka Rusijoje

Informuojama, kad vienas iš bepiločių nukrito gyvenvietėje Iljinskoje – vos už trijų kilometrų nuo V. Putino rezidencijos Novo-Ogariove.

Dronai krito ir kitose vietose. Pavyzdžiui, Znamenskoje gyvenvietėje, kur gyvena V. Putino bičiulis Genadijus Timčenka. Kaimynystėje – ministro pirmininko Michailo Mišustino rezidencija ir buvusio Rusijos Federacijos prezidento žento Kirilo Šamalovo namai. Greta gyvena Maskvos srities gubernatoriaus tėvas, senatorius Jurijus Borobjovas ir Rusijos gynybos ministerijos vadovas Sergejus Šoigu.

Netoliese Žukovkos gyvenvietės kotedžų komplekse „Iljinskoje pole“ vienas priešais kitą stovi artimiausių V. Putino bičiulių, brolių Arkadijaus ir Boriso Rotenbergų namai. Kaimynystėje esą įsikūrusi S. Šoigu meilužė Jelena Šebunova. Gyvenvietėje „Landšaft“ – pirmojo Rusijos prezidento administracijos vadovo pavaduotojo Sergejaus Kirijenkos rezidencija. Barvichoje namus turi „Rosneft“ prezidentas Igoris Sečinas. O buvusiame Mikojano vasarnamyje šeimininkauja Nacionalinės gvardijos galva Viktoras Zolotovas.

Be to, Archangelske namus turi Konstitucinio teismo vadovas Valerijus Zorkinas, kuris neseniai Rusijos prezidentui atvežė Europos žemėlapį, esą, „be Ukrainos“, nors jame ji ir buvo pažymėta. Skelbiama, kad bepilotis skrido ir į Vlasicho gyvenvietę – ten centrinė Rusijos Federacijos strateginės paskirties raketinių pajėgų vadavietė.

Rusijos parlamento narys, priklausantis valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“, Aleksandras Chinšteinas taip pat nurodė, kad trys bepiločiai buvo numušti virš trijų Rubliovkos kaimų, vienas iš kurių yra vos už 10 minučių kelio nuo prezidento V. Putino rezidencijos Novo Ogariove.

Rusijos tyrimų komitetas, pradėjęs analizuoti dronų ataką, patvirtino, kad buvo numušta bepiločių Odincovo rajone, kuriame yra ir Rubliovka.

Rusijos gynybos ministerija kaltę už Maskvoje surengtą dronų ataką verčia Kyjivui. Ministerijos darbuotojai teigia, kad iš aštuonių į sostinę skridusių bepiločių penkis Pamaskvėje numušė kompleksas „Pancir“, likę trys buvo neutralizuoti radioelektroninės kovos priemonėmis ir tapo nevaldomi.

Rusijos gynybos ministerijos pareiškimo nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino.

Prieš tai Maskvos meras Sergejus Sobianinas pranešė, kad sostinę ankstyvą rytą atakavo dronai. Esą nežymiai apgadinti keli gyvenamieji pastatai, nesunkiai nukentėjo du žmonės. Socialiniuose tinkluose buvo kalbama apie 25 bepiločius, skridusius Maskvos link.

Aleksejus Rogozinas, savarankiškos nekomercinės organizacijos „Centr razvitiya transportnich technologij“ vadovas, mano, kad prieš Maskvą puolusius dronus elektroninės karybos priemonės yra neveiksmingos, rašo BBC rusų tarnyba.

Dronų ataka Rusijoje

„Maskva buvo atakuota anksčiau nežinotais lėktuvo tipo bepiločiais, pasižyminčiais aerodinamine schema „antis“. Tokiais pačiais, kokie buvo naudojami gegužės 26 d. Krasnodare surengto puolimo metu. Varomoji sistema – vidaus degimo variklis, sparnų ilgis – ne mažesnis nei keturi metrai, teorinis veikimo nuotolis – 400–1000 km. Vienas toks aparatas turėtų kainuoti apie 30–200 tūkst. JAV dolerių (28–187 tūkst. eurų). Radioelektroniniai dronų slopintuvai prieš šiuos bepiločius paprastai būna neveiksmingi. Vienintelis būdas efektyviai su jais kovoti – numušinėti“, – A. Rogoziną cituoja „Astra“.

„Nauja realybė“

Du Rusijos prezidento administracijai artimi „Meduza“ šaltiniai teigė, esą gegužės 30-osios ryte surengta ataka prieš Maskvą ir Maskvos sritį buvo „nuspėjama“ po to, kai naktį iš gegužės 2-osios į 3-iąją Kremliuje sprogo du bepiločiai.

„Kažkas vis tiek priskrenda, štai ir priskrido“, – pasakė vienas iš „Meduza“ pašnekovų. Jo teigimu, kol kas „efektas labiau psichologinis“.

„Daug kas priklausys nuo aukščiausiosios vadovybės reakcijos – kaip pateikti ir taip toliau. Žala kol kas nėra didelė“, – teigė jis.

Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Chinšteinas pareiškė, kad dronų eskadrilės antskrydis prieš Maskvą, surengtas antradienį ryte, yra „nauja realybė“, kurią reikia suvokti. Anot jo, nėra abejonių, kad tokios atakos tik dažnės.

Apsiginti nuo jų de facto neįmanoma, naujienų agentūrai RBK konstatavo Dūmos Gynybos komiteto vadovas Andrejus Kartapolovas. „Mūsų šalis labai didelė, ir visada atsiras plyšis, pro kurį bepilotis gali praskristi, išvengdamas priešlėktuvinės gynybos priemonių“, – patikslino jis.

A. Kartapolovas pažymėjo, kad dronai nestipriai apgadino gyvenamuosius namus, o visi valstybiniai ir kariniai objektai liko nepažeisti, todėl svarbiausia užkirsti kelią panikai. „Tai didžiąja dalimi informacinė akcija, – pareiškė deputatas. – Ja tikimasi sukelti panikos bangą, nesibaigiančias diskusijas apie išpuolį. Mums svarbiausia neleisti, kad taip nutiktų. Tai bauginimo aktas, nukreiptas prieš taikius gyventojus.“

Ukraina į dronų ataką reagavo su pašaipa

Ukraina paneigė sąsajas su dronų ataka Rusijos sostinėje Maskvoje ir reagavo į tai su pašaipa. „Žinoma, kad mes tiesiogiai su tuo nesusiję“, – antradienį Kremliui kritiško rusų žurnalisto Aleksandro Pliuščevo laidoje sakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas. Jis pasišaipė, kad rusų dronai galimai grįžo pas siuntėjus.

„Jūs žinote, kad artėjame prie dirbtinio intelekto eros. Gal ne visi dronai pasirengę atakuoti Ukrainą, ir jie nori grįžti pas savo kūrėjus ir paklausti: „Kodėl siunčiate mus prieš vaikus Ukrainoje? Prieš Kyjivą? Ir taip toliau“, – teigė M. Podoliakas.

Kartu jis prognozavo, kad išpuolių prieš Rusijos valstybės teritoriją tikriausiai toliau daugės.

Rusijos sostinėje antradienio rytą buvo surengta reta bepiločių orlaivių ataka, padariusi „nedidelę“ žalą pastatams, o aukų nebuvo, pranešė miesto meras.

„Šį rytą, auštant, dronų ataka padarė nedidelę žalą keliems pastatams. Įvykio vietoje dirba visos miesto gelbėjimo tarnybos (...) Kol kas niekas rimtai nenukentėjo“, – sakė Maskvos meras Sergejus Sobianinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)