„Pastarieji keleri metai parodė, kad glaudi partnerystė yra svarbi, tačiau niekas nenori, kad Turkija taptų visateise ES nare – nei Turkija, nei ES“, – pirmadienį paskelbtame interviu, kurį iš anksto matė dpa, sakė Manfredas Weberis Vokietijos „Funke Media Group“ laikraščiams.

„Turime atidėti šį procesą, nes jis labiau blokuoja geresnius santykius nei juos palaiko“, – sakė ELP pirmininkas.

Lūkesčiai po R. T. Erdogano pergalės rinkimuose buvo aiškūs, sakė M. Weberis.

„Ypač siekiant taikos tarp Ukrainos ir Rusijos, migracijos politikos, ekonomikos modernizavimo ir Kipro klausimo, mums reikia bendradarbiauti. Dabar Erdoganas turėtų nedelsdamas pritarti Švedijos narystei NATO“, – sakė jis.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų po Graikijos perversmo ir Turkijos karinės intervencijos. Daugybė Jungtinių Tautų tarpininkavimo priemonių, kuriomis siekta įveikti padalijimą, buvo nesėkmingos. Kipras yra ES narys nuo 2004 metų, tačiau ES įstatymai ir reglamentai taikomi tik graikiškajame pietiniame Kipre.

Turkija vetavo Švedijos paraišką stoti į NATO, motyvuodama tuo, kad Stokholmas nepakankamai įsipareigojęs kovoti su „teroristinėmis organizacijomis“, ypač Kurdistano darbininkų partija (PKK).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją