Penktadienį trijose Šiaurės Kosovo savivaldybėse serbai susirėmė su Kosovo policijos pareigūnais, mėginusiais patekti į savivaldybių patalpas. Serbai siekė neleisti, kad Zubin Potoko, Zvečano ir Leposavičiaus savivaldybėse pareigas pradėtų eiti nauji merai. Regiono gyventojų daugumą sudarantys serbai praėjusį mėnesį boikotavo vietos valdžios rinkimus.

Naujieji merai atstovauja albanų partijoms. Likusioje Kosovo dalyje daugiausiai gyvena albanai.

Situacijai penktadienį paaštrėjus, ypač Zvečane, Kosovo policijos pareigūnai pasitelkė ašarines dujas, kad išvaikytų įniršusią minią. Pranešama, kad buvo sužeisti penki policininkai. Demonstrantai savo ruožtu skundėsi nesunkiais susižalojimais, patirtais dėl ašarinių dujų. Per susirėmimus taip pat buvo apgadinti Kosovo policijos ir Europos Sąjungos (ES) Teisės viršenybės misijos Kosove (EULEX) automobiliai.

Tuo metu Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius paskelbė šalies armijoje visišką kovinę parengtį ir įsakė permesti jos dalinius prie sienos su Kosovu. Belgradas nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės.

JAV, Jungtinė Karalystė (JK), Vokietija, Prancūzija ir Italija bendrame pranešime sukritikavo Kosovo policijos veiksmus ir ragino siekti deeskalacijos. „Smerkiame Kosovo sprendimą priverstinai gauti prieigą prie savivaldybių pastatų Kosovo šiaurėje, nepaisant mūsų raginimo laikytis santūrumo“, – tvirtino penkios šalys. Jos taip pat išreiškė nerimą dėl kovinės parengties Serbijos kariuomenėje paskelbimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją