„Telegram“ kanale ištikimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas D. Medvedevas, šiuo metu einantis Saugumo Tarybos vadovo pavaduotojo pareigas, išdėstė tris scenarijus, bet pirmenybę teikia Ukrainos padalijimui.

Tokia baigtis, kaip rašo jis, „nutrauktų konfliktą su tinkamomis garantijomis, kad jis vėliau neatsinaujintų“. Tačiau jeigu nepriklausoma Ukraina įstotų į ES ar NATO, greičiausiai vėl įsipliekstų karas ir „kiltų pavojus, kad jis galėtų peraugti į didelio masto trečiąjį pasaulinį karą“, teigė D. Medvedevas.

Pasak šio Rusijos veikėjo, Rusijai „laikinai“ priimtinas scenarijus būtų visiškas Ukrainos padalijimas Rusijai ir ES šalims, Europoje būtų sudaryta Ukrainos vyriausybė tremtyje. D. Medvedevo teigimu, neva „visiems akivaizdu“, kad kitų realistiškų scenarijų nėra, jis apibūdino Ukrainą kaip „mirštančią valstybę“.

D. Medvedevo pareiškimus daugelis vertina kaip kliedesius, tačiau jie vis dėlto išduoda Rusijos kėslus, atitinka Kremliaus naratyvą ir demaskuoja imperialistinę V. Putino politiką.

D. Medvedevas per vizitą Vietname žurnalistams taip pat sakė, kad „karinis konfliktas“ Ukrainoje gali tęstis labai ilgai.

„Tikriausiai visa tai dešimtmečiams. Tai yra nauja realybė, naujos gyvenimo sąlygos“, – teigė D. Medvedevas, kurį cituoja Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Jis pridūrė, kad jei valdžia Ukrainoje nepasikeis, tada „bus treji metai paliaubų, dveji metai konflikto – ir vėl iš naujo“.

Gegužės viduryje amerikiečių leidinys „Politico“, remdamasis šaltiniais, rašė, kad Baltieji rūmai, be kitų scenarijų, svarsto ir galimybę, kad Rusijos ir Ukrainos karas gali pavirsti įšaldytu konfliktu, kuris tęsis ilgus metus – o gal net dešimtmečius kaip kad konfliktas Korėjos pusiasalyje.

Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas tuomet atmetė tokį scenarijų ir teigė, kad Kremlius nėra suinteresuotas stabdyti karo.

Rusija tęs savo „specialiąją karinę operaciją“ iki galo, kol įtvirtins savo interesus ir pasieks savo tikslus – arba kovos keliu, arba „kitomis prieinamomis priemonėmis“, – D. Peskovo žodžius trečiadienį citavo valstybinė naujienų agentūra TASS, vartodama Maskvos mėgstamą terminą, kuriuo ji apibūdina prieš 15 mėnesių pradėtą karą prieš kaimyninę šalį.

Pasak D. Peskovo, šiuo metu nėra jokių požymių, kad būtų galima rasti taikų sprendimą. Derybos su Kyjivu neįmanomos, nes pati Ukrainos vadovybė „uždraudė bet kokias derybas su Rusija“, sakė Kremliaus atstovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taikos derybų išankstine sąlyga iškėlė Rusijos karių išvedimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)