JAV pareigūnų teigimu, šis žingsnis padės Kyjivui efektyvinti planuojamą kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas ir leis Baltiesiems rūmams atidėti sudėtingą sprendimą, ar tiekti daugelio šalių uždraustą kasetinę amuniciją.

Šis sprendimas žymi Seulo, kuris lapkričio mėnesį pažadėjo suteikti artilerijos šaudmenų, bet vėliau atsisakė teikti letalinę paramą, pozicijos pokytį po kelis mėnesius trukusių JAV prašymų padėti, nes senka paties Pentagono turimos amunicijos atsargos.

Pagal konfidencialų susitarimą Pietų Korėja perduoda sviedinius JAV, kurios savo ruožtu pasirūpino, kad jie būtų išsiųsti į Ukrainą. Baltieji rūmai, kaip ir Pietų Korėjos vyriausybės atstovas Seule, atsisakė komentuoti situaciją.

Pentagonas atsisakė pasakyti, kaip šaudmenys siunčiami ir kada perdavimas bus užbaigtas, tačiau pripažino, kad su Seulu tarėsi dėl šaudmenų pirkimo.

Proveržis dėl Pietų Korėjos šaudmenų tiekimo įvyko netrukus po to, kai Vašingtonas ir Seulas praėjusį mėnesį per Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk Yeol vizitą Vašingtone paskelbė bendrą deklaraciją saugumo klausimais.

Ankstesniuose pranešimuose buvo teigiama, kad Ukrainos pusė perdavė Pietų Korėjai sąrašą ginklų, kurių norėtų gauti, o Seulas dabar jį svarstys.

Yoon pažadėjo suteikti papildomą neletalinę pagalbą Ukrainai per pirmąjį susitikimą su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Tai apima išminavimo įrangą ir greitosios pagalbos automobilius. Yoon ir V. Zelenskis taip pat sutarė dėl dvišalio bendradarbiavimo būtinybės atstatant Ukrainą po karo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją