„Pavyzdžiui, Kyjivo regionas. Mes manėme, kad jis smarkiai užminuotas, paskui paaiškėjo, kad Černihivo regionas užminuotas dar labiau, Charkivo regionas – dar labiau, o Chersono regionas užminuotas visiškai“, – sakė ministras.

Jis priminė, kad šiuo metu Ukrainoje užminuota laikoma 174 tūkst. kv. kilometrų teritorijos. Paklaustas, kiek laiko reikės išvalyti šalies teritorijas nuo minų, I. Klymenka atsakė, kad greitis priklausys nuo užminuotų plotų dydžio ir intensyvumo.

„Žinome, kiek minų kasdien atplaukia į Chersono regiono pakrantę, ir kasdien gauname atitinkamų duomenų. Ir šias teritorijas reikės iš naujo išžvalgyti. Tai reiškia, kad nors mes jas išvalėme nuo minų, ten vėl kažkas atplaukė, ir mes turėsime jas išvalyti dar kartą“, – I. Klymenka.

Ministras informavo apie išminavimo darbų mastą sakydamas, kad tai gana ilgalaikis procesas.

„Čia mes dirbame su tarptautiniais partneriais, kurie jau dabar mums teikia nuotolinio mechanizuoto išminavimo mašinas, kad galėtume išvalyti hektarus laukų. Iki metų pabaigos tikimės turėti apie 35 tokias mašinas“, – sakė pareigūnas.

Jis išreiškė viltį, kad šiais metais Ukrainos pramonė galės parūpinti daugiau transporto priemonių, skirtų išminavimui.

I. Klymenka sakė, kad išminavimo klausimas bus aptartas Briuselyje per vidaus reikalų ministrų susitikimą.

„Išminavimas bus viena iš pagrindinių temų, kad pasaulis suprastų tragedijos, su kuria susiduriame, mastą. Laukia daug darbo, o jo masto net neįsivaizduojame“, – sakė ministras.

Kaip pranešta anksčiau, gegužės 17 dieną Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska sakė, kad Ukraina tikisi Pietų Korėjos pagalbos gaunant išminavimo įrangos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją