„Ramanas tyrėjams atskleidė, kad S. Sapega už darbą skelbiant teisėsaugos pareigūnų duomenis gavo 5 000 JAV dolerių. Pasak R. Pratasevičiaus, mergina, būdama Vilniuje, per svetainę „Glaz Boga“ tikrino Baltarusijos teisėsaugininkus ir viešino jų duomenis „Telegram“. S. Sapegos byloje nukentėjusiais pripažinti 238 asmenys“, – rašo „Baza“.

Kaip primena opozicinis leidinys „Zerkalo“, anksčiau R. Pratasevičius taip pat liudijo byloje prieš Grigorijų Kostusevą, Jurijų Zenkovičių ir Aleksandrą Fedutą, kuri buvo iškelta dėl bandymų užgrobti valdžią. Teisme jis sakė, kad „sąmokslininkai“ matė vienintelę galimybę nuversti valdžią – „jėga, dalyvaujant kariškiams“.

S. Sapega kartu su buvusiu „Telegram“ kanalo NEXTA vyriausiuoju redaktoriumi R. Pratasevičiumi buvo sulaikyta 2021 metų gegužės 23 dieną, kai Baltarusijos valdžia Minsko oro uoste nutupdėpo oro linijų bendrovės „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių. Pora skrido iš atostogų.

Merginai buvo pateikti kaltinimai administravus „Telegram“ kanalą „Čiornaja kniga Belarusi“, kuriame buvo skelbiami jėgos struktūrų atstovų asmens duomenys. S. Sapega buvo nuteista šešeriems metams nelaisvės pataisos darbų kolonijoje, o jos prašymas suteikti malonę buvo atmestas.

2023 metų balandį buvo pranešta, kad S. Sapega gali būti išsiųsta atlikti bausmės į Rusiją. Gegužės 24 dieną jos bylą turėjo peržiūrėti Maskvos Presnenskio teismas, tačiau teismo posėdis buvo atidėtas iki birželio 1 dienos, pranešė TASS. S. Sapegos byla gali būti perduota Vladivostoko teismui – šiame mieste registruota jos paskutinė gyvenamoji vieta. Rusijos teismas turi nustatyti bausmės laiką, kurį politinė kalinė turės praleisti už grotų savo gimtojoje šalyje. Tik po to techniškai bus įmanoma perkelti ją iš Baltarusijos į Rusiją.

R. Pratasevičius 2022 metų gegužę pranešė, kad išsiskyrė su S. Sapega ir jau spėjo susituokti su kita mergina. Jis aiškino, esą santykiai su S. Sapega buvo krizėje dar prieš kelionę į Graikiją, kurią pavadino „paskutiniu bandymu išsaugoti santykius“.

Pasak R. Pratasevičiaus, kelionės metu jie esą nusprendė išsiskirti grįžę į Vilnių. Jis teigė, kad namų arešto sąlygomis santykiai dar labiau komplikavosi. Po išsiskyrimo, R. Pratasevičiaus teigimu, jis su Sofija nebendravo.

Pats R. Pratasevičius neseniai buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus, tačiau šią savaitę paskelbta, kad jam suteikta malonė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)