NATO generalinis sekretorius nurodė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neįvertino ukrainiečių ryžto ir Vakarų pasirengimo jiems padėti. Šią nuomonę jis išsakė Briuselyje įvykusio Europos Sąjungos (ES) valstybių narių gynybos ministrų susitikimo metu.

„Esu absoliučiai įsitikinęs, kad Ukraina turi potencialo, valios, drąsos, bet ir NATO sąjungininkai turi įsipareigojimų, ryžto palaikyti ukrainiečius, kad jie galėtų išvaduoti [žemes] ir užtikrinti, jog V. Putinas nelaimės šio karo“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis pažymėjo, kad Rusijos prezidentas „padarė keletą strateginių klaidų, kai įsiveržė į Ukrainą“. „Jis visiškai neįvertino ukrainiečių. Ukrainiečiai jau pademonstravo gebėjimą išlaisvinti savo teritorijas“, – teigė NATO generalinis sekretorius.

Savo ruožtu Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Vengrijos premjero V. Orbano pareiškimams pritariama tik Kryme, o Ukraina ketina išlaisvinti visas Rusijos okupuotas teritorijas.

„Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas, komentuodamas Rusijos agresiją prieš Ukrainą, pareiškė, kad nesvarbu, kas kur įsiveržė. Jis neabejoja, kad Ukraina nelaimės karo. Kremlius turėtų džiaugtis: Vengrijos vyriausybės vadovas nuėmė Rusijos atsakomybę už jos agresiją prieš Ukrainą“, – pakomentavo ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

Jis priminė, kad Europos politikai praėjusiais metais tvirtino, jog Ukraina neturi šansų išsilaikyti ilgiau nei 72 valandas.

„Jie suklydo tada, klysta ir dabar. Skirtingai nuo kapituliacijos priešui be pasipriešinimo šalininkų, ukrainiečiai toliau kovos, kol bus išvaduotos visus rusų okupuotos teritorijos. Tai vienintelis kelias ne tik taikai Ukrainoje pasiekti, bet ir visos Europos saugumui užtikrinti“, – pridūrė O. Nikolenka.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad dabar labai svarbu suvienyti pastangas tam, kad Ukraina turėtų viską, ko reikia greitesnei pergalei pasiekti.

V. Orbanas antradienį tvirtino, kad Ukraina negali laimėti karo su Rusija, ir teigė, kad Vašingtonas turi įsikišti ir užbaigti konfliktą.

Viktoras Orbanas


Kalbėdamas konferencijoje Katare jis taip pat teigė, kad JAV ir jų partnerės Europoje turi sudaryti naują saugumo susitarimą su Rusija.

Ilgametis Vengrijos vadovas, kuris nepasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino, Kataro ekonomikos forume sakė, kad Rusijos invazija buvo „diplomatijos nesėkmės“ rezultatas.

„Akivaizdu, kad mūšio lauko sprendimas neveikia“, – sakė jis, pridurdamas, kad Ukraina negali laimėti. „Žvelgiant į realybę, į skaičius, į aplinką, į faktą, kad NATO nėra pasirengusi siųsti savo karių, akivaizdu, kad vargšai ukrainiečiai mūšio lauke pergalės nepasieks, – sakė jis. – Tokia mano pozicija.“

V. Orbanas pridūrė, kad „mūsų širdys yra su ukrainiečiais“, ir sakė, kad „mes suprantame, kaip jie kenčia“. Eskalacija turi būti sustabdyta ir mes turime pasisakyti už taiką ir derybas“, – sakė jis forume.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)