Kaip rašo „Politico“, bankas OTP valdininkų dėmesio centre atsirado pastarosiomis dienos, nes Vengrija kategoriškai atsisako pritarti Europos Sąjungos karinei paramai Ukrainai tol, kol Kyjivas neišbrauks bendrovės iš „karo rėmėjų“ sąrašo.

Kai Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto pirmadienį dar kartą pakartojo Budapešto poziciją per už uždarų durų vykusį susirinkimą, Vokietijos diplomatijos vadovė Annalena Baerbock nenutylėjo, teigia diplomatai, panorę išlikti anonimais.

Šaltiniai teigia, kad Vokietijos užsienio reikalų ministrai citavo neįvardytą medžiagą, patvirtinančią, kad OTP pripažįsta Rusijos okupuotas Luhansko ir Donecko teritorijas, o tai prieštarauja tarptautinei teisei, ir pratęsinėja kreditus Rusijos kariams.

Vengrija jai metamus kaltinimu atmeta, remdamasi pačiu banku, išplatintame pareiškime teigiančiu, kad tokia informacija „neteisinga“. Banko vadovybė tikina „viešai palaikanti Ukrainą“.

Įtemptas pokalbis, kurį vienas iš diplomatų pavadino „civilizuotu ir telpančiu į diskusijos rėmus“, vyko po to, kai kitos valstybės, tarp jų Švedija ir Estija, taip pat susitikimo metu spaudė Vengriją. Jos tikina, kad Europos Sąjunga neturėtų delsti dėl tolesnių sankcijų, kuriomis siekiama užkardyti jų apėjimą, ir karinės paramos Ukrainai.

Šis konfliktas iliustruoja augantį Europos Sąjungos valstybių narių nepasitenkinimą Vengrija, kuri jau ne kartą kišo pagalius į rantus bandymams nubausti Rusiją ir padėti Ukrainai. Nors Budapeštas, gavęs nuolaidų, įprastai nusileidžia, toks veiksmų vilkinimas daugumai kelia irzulį.

Kai kurie diplomatai ir ministrai pirmadienį viešai reiškė savo jausmus, ragindami Vengriją Europos Sąjungos pastangų padėti Ukrainai kontekste pamiršti nesutarimą su Kyjivu dėl to „karo rėmėjų“ sąrašo.

„Sankcijų atidėlioti nevalia. Yra šalių, su sankcijų paketu siejančių nesusijusius klausimus, pavyzdžiui, kažkokius gėdijimo kampanijas“, – prieš susitikimą žurnalistams sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Vienas diplomatas išreiškė pasimetimą, kodėl Vengrija buvo įtraukta į Ukrainos sudarytą „karo rėmėjų“ sąrašą, nes toks sprendimas teisiškai nepagrįstas.

Po susitikimo Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josephas Borrellis pažadėjo visus nesutarimus išspręsti. Europos Sąjungos pareigūnai sako besiviliantis, kad J. Borrellis dėl šio klausimo susisieks ir su Kyjivu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)