Kyjivo kariuomenė teigė, kad ir toliau laikosi nedidelėje miesto dalyje, o jos kariai veržiasi flanguose.

Bachmute, druskos kasyklų mieste, iki karo turėjusiame 70 tūkst. gyventojų, vyksta kruviniausios per 15 mėnesių trunkančią Rusijos invaziją į Ukrainą kautynės.

Prieš dieną „Vagner“ ir Maskvos reguliarioji kariuomenė teigė visiškai užėmusi Bachmutą, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino su tariama pergale. Tačiau per Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimą Hirošimoje V. Zelenskis paneigė Rusijos tvirtinimus. „Šiandien Bachmutas nėra okupuotas Rusijos“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

„Negaliu pasidalinti su jumis mūsų kariuomenės taktiniu požiūriu. Sunkiausia būtų, jei Bachmute būtų padaryta kokia nors taktinė klaida ir mūsų žmonės būtų apsupti“, - kalbėjo V. Zelenskis. Sėdėdamas greta JAV prezidento Joe Bideno, jis užsiminė, jog Maskvai tai būtų Pyro pergalė.

Sekmadienį Ukrainos kariuomenė pareiškė, kad išlaiko „nedidelę“ miesto dalį ir kad kariai veržiasi miesto pakraščiuose. „Mes ir toliau veržiamės flanguose Bachmuto priemiesčiuose“, – sakė Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis.

„Vagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas tvirtino, kad Bachmute nėra Ukrainos karių. „Bachmute nėra nė vieno Ukrainos kareivio, nes mes nustojome imti belaisvius“, – sakė jis „Telegram“ žinutėje ir paminėjo „didžiulį skaičių Ukrainos karių lavonų“. J. Prigožinas sakė, kad V. Zelenskis arba nesako tiesos, arba „kaip ir daugelis mūsų pačių karinių vadų, tiesiog nežino, kas vyksta vietoje“. Jis šeštadienį paskelbė, kad jo kovotojai visiškai perėmė Bachmuto kontrolę ir iki gegužės 25 d. perduos miestą Rusijos kariuomenei.

Tačiau Ukrainos Rytų pajėgų grupės atstovas Serhijus Čerevatas sakė, kad Ukrainos kariai vykdo kontratakas mieste ir jo apylinkėse. „Rusijos pajėgos „mėgina užimti visą miestą. Mūsų daliniai laiko gynybą – kelis pastatus ir įtvirtinimus pietvakarinėje Bachmuto dalyje“, – sakė jis per nacionalinę televiziją.

Bachmutas

Įnirtingi susirėmimai vyko kituose rytiniuose miestuose ir miesteliuose, įskaitant Maryjinką ir Avdijivką Donecko srityje, teigė Ukrainos generalinis štabas. Pranešime sakoma, kad „Bachmutas ir Maryjinka tebėra karo veiksmų epicentre“, „mūšis dėl Bachmuto miesto tęsiasi“.

Bachmuto netektis būtų labai simboliška ukrainiečiams, daugelį mėnesių gynusiems Bachmutą ir ignoravusiems JAV patarimus užkulisiuose sutelkti dėmesį kitur. Tačiau kai kurie analitikai sako, kad Bachmute Ukraina padarė milžiniškų nuostolių Rusijai ir privertė ją skirti daug išteklių, o tai gali susilpninti jos gynybą kitose fronto linijos dalyse.

Bachmuto paėmimas būtų svarbi pergalė Maskvai po daugybės žeminančių pralaimėjimų. Pats V. Zelenskis anksčiau yra sakęs, kad miesto praradimas atvertų kelią Rusijos kariuomenei užimti daugiau Donbaso regiono

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją