„Manyčiau, kad atsižvelgiant į [F–16] lėktuvų skaičių, šiuo metu prieinamų iš mūsų sąjungininkų Europoje atsargų, ir į tai, kad, atsižvelgiant į Kongreso mums skirtas lėšas, yra daugybė kitų prioritetinių sistemų, gali būti, kad daugiau dėmesio skirsime trečiosios šalies perdavimui, tačiau prezidentas galutinio sprendimo dar nepriėmė“, – sekmadienį CNN teigė J. Sullivanas.

Anksčiau Vašingtonas oficialiai atsisakė perduoti Ukrainai lėktuvus, argumentuodamas, kad šiuo metu ginkluotosioms pajėgoms reikia kitų sistemų, pavyzdžiui, artilerijos, raketų ir tankų. Taip pat buvo tvirtinama, kad perduodant naikintuvus prireiktų kelių mėnesių, kol būtų apmokyti pilotai ir techninės priežiūros specialistai ir kol būtų įdiegta infrastruktūra Ukrainoje. Šiuo atžvilgiu J. Sullivanas aiškino, kad taip koviniai lėktuvai, atsižvelgiant į terminus, negalėtų tapti lemiamu elementu plačiai numatomame Ukrainos kontrpuolime.

Tačiau, anot patarėjo, sąlygos keičiasi.

„Jungtinės Valstijos mobilizavo išskirtines pastangas, kad laiku ir visiškai užtikrintų viską, ko reikia Ukrainai, kad ji galėtų pradėti kontrpuolimą“, – teigė J. Sullivanas. „Dabar, kai tą padarėme, galime tikėtis, kad Ukraina ilgą laiką galės apsiginti ir atgrasyti Rusiją nuo agresijos“, – aiškino J. Bideno patarėjas. Jis taip pat pažymėjo, kad ketvirtos kartos naikintuvai, ypač F–16, yra svarbūs siekiant užtikrinti tokį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pajėgumą.

Kaip anksčiau skelbė „Ukrinform“, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir jo JAV kolega Joe Bidenas sekmadienį susitiko Hirošimoje, kur vyksta G–7 lyderių susitikimas. Šalys aptarė tolesnį bendradarbiavimą stiprinant Ukrainos gynybinius pajėgumus, taip pat Ukrainos Taikos formulę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją