2,6 mln. gyventojų turinti buvusi sovietinė respublika pernai pateikė paraišką prisijungti prie ES ir 2022 metų birželį kartu su Ukraina tapo šalimi kandidate.

Sostinės Kišiniovo centre surengtoje demonstracijoje dalyvavo daugiau kaip 75 000 žmonių, rodo pirminiai policijos duomenys.

Demonstrantai mojavo ES vėliavomis ir skandavo proeuropietiškus šūkius.

„Čia atėjome garsiai, užtikrintai ir išdidžiai pareikšti, kad moldavai yra europiečiai! – miniai kalbėjo prezidentė Maia Sandu, paraginusi surengti mitingą. Ji teigė, kad jos šalis siekia įstoti į 27 narių ES iki 2030 metų.

„Tai šansas mūsų tautai gyventi taikoje ir gerovėje“, – teigė ji.

Kriterijų, būtinų norint prisijungti prie ES, įvykdymas buvo „daug pastangų reikalaujantis kelias... bet tai vienintelis kelias“.

M. Sandu taip pat kelis kartus užsiminė ir apie karą Ukrainoje ir patvirtino savo paramą ukrainiečiams, net jeigu Moldova, pasak prezidentės, nepajėgi ženkliai prisidėti prie kaimyninės šalies gynybos.

Europos Parlamento (EP) pirmininkė Roberta Metsola, taip pat kalbėjusi mitinge, sakė, kad Europos Sąjunga rems Moldovos kandidatūrą, ir pridūrė, kad šalis „jau pasirengusi europinei integracijai“. Tačiau R. Metsola neįvardino jokių Moldovos integracijos į ES terminų.

Tuo pat metu keliuose Moldovos miestuose opozicinė partija „Sor“, įvardijama kaip prorusiška, surengė mitingus, kuriais raginama surengti referendumą dėl Moldovos užsienio politikos krypties.

Kiek anksčiau šią savaitę interviu naujienų agentūrai AFP M. Sandu teigė, kad Moldova tikisi narystės ES „kiek įmanoma greičiau", kad apsisaugotų nuo bet kokios grėsmės iš Rusijos. Vasario mėnesį ji apkaltino Rusiją kurstant perversmą ir bandant užgrobti valdžią jos nedidelėje valstybėje.

Birželio 1 dieną Moldova surengs pirmąjį svarbų platesnės Europos viršūnių susitikimą, kuriame dalyvaus visų 27 ES šalių vadovai ir 20 bloko kaimynių.

Tačiau pasiekti narystės ES gali prireikti dešimtmečio ar ilgiau, nes šalys kandidatės turi atitikti ilgą sąrašą reikalavimų, kad galėtų dalyvauti Europos bendrojoje rinkoje kartu su kitomis valstybėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją