Tai pirmasis dvišalis Vokietijos vadovo vizitas Pietų Korėjoje per 30 metų. Buvusi kanclerė Angela Merkel šioje šalyje lankėsi tik kartą – 2010-aisiais, kai vyko G20 viršūnių susitikimas.

O. Scholzas su sutuoktine pirmiausia nuvyko į demilitarizuotą zoną, kuri eina palei demarkacinę liniją tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos. Korėjos pusiasalis pasidalijo į komunistinę šiaurę ir demokratinius pietus prieš 70 metų, kai paliaubomis baigėsi Korėjos karas.

Vokietijos kancleris ir jo žmona Britta Ernst aplankė mėlynąsias kareivines pasienyje esančioje demilitarizuotoje zonoje, kur po trejus metus trukusio karo buvo deramasi dėl paliaubų. Derybos baigėsi 1953 m. liepą sudarytu paliaubų susitarimu.

Lankydamasis pasienyje O. Scholzas paragino Šiaurės Korėją nutraukti bandymus su branduoliniais ginklais ir raketomis.

„Šie balistiniai bandymai turi būti nutraukti. Bandymas suteikti sau postūmį branduolinėje programoje turi liautis. Tai kelia grėsmę taikai ir saugumui regione“, – kalbėjo Vokietijos kancleris.

Pasak O. Scholzo, šis vizitas jam labai svarbus ir jaudinantis, nes primena 1949–1990 m. padalytą Vokietiją. „Dabar Vokietija yra suvienyta. Mums tai didžiulė laimė“, – teigė jis, pridūręs, kad tai ypač akivaizdu lankantis demilitarizuotoje zonoje.

Abiejose pusiasalį skiriančios 38-osios lygiagretės pusėse nuolat budi daugiau nei milijonas karių – pagal tarptautinę teisę abi Korėjos valstybės tebėra karo padėtyje. Taikos sutartis niekada nebuvo pasirašyta.

Pietų Korėjoje dislokuota 28 500 JAV karių.

Maždaug pusė iš beveik 52 mln. Pietų Korėjos gyventojų gyvena didmiesčio regione aplink sostinę Seulą, esančiame netoli sienos.

Po apsilankymo demilitarizuotoje zonoje Vokietijos kancleris Seule susitiko su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk Yeol.

Pagrindiniu O. Scholzo vizito Pietų Korėjoje tikslu laikomas siekis stiprinti ekonominį bendradarbiavimą. Vokietijos vyriausybės vadovas siekia mažinti šalies ekonomikos priklausomybę nuo Kinijos ir gilinti santykius su kitomis Azijos šalimis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją