„Gavau V. Zelenskio užtikrinimą, kad jie nesinaudos šiais lėktuvais veržtis į Rusijos geografinę teritoriją, tačiau visur Ukrainoje ir jos teritorijoje, kur yra Rusijos kariai, jie galės tai daryti“, – J. Bidenas teigė žiniasklaidai Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikime Japonijoje.

J. Bidenas sekmadienį susitikime su Ukrainos prezidentu taip pat paskelbė apie JAV ruošiamą naują ginklų paketą Kyjivui.

Baltieji rūmai šeštadienį informavo, kad sąjungininkės gali perduoti Ukrainai orlaivius F-16 su sąlyga, kad šalies ginkluotosios pajėgos nenaudos jų smūgiams Rusijos Federacijos teritorijoje. Atitinkamą pareiškimą padarė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake‘as Sullivanas, praneša Baltieji rūmai.

Jis pažymėjo: ukrainiečiai ne kartą teigė, kad yra pasirengę laikytis šių reikalavimų, ir JAV mato, kad Ukraina jų laikosi. Jungtinės Valstijos nesudaro sąlygų išpuoliams prieš Rusijos teritoriją ir jų neremia. J. Sullivanas pridūrė, kad priėmus sprendimą aprūpinti Ukrainą naikintuvais F-16, Jungtinės Valstijos kartu su sąjungininkais nustatys, kada lėktuvai bus pristatyti, kas ir kiek jų pristatys.

„Įvykdėme tai, ką pažadėjome. Ukrainai suteikėme tai, ko jai reikia, remdamiesi glaudžiomis konsultacijomis tarp mūsų ir jų kariškių. Dabar pradedame diskusijas dėl to, kaip patobulinti Ukrainos karines oro pajėgas, kurios yra mūsų ilgalaikio įsipareigojimo Ukrainos savigynai dalis“, – pabrėžė jis.

Kaip pranešama, JAV prezidentas Joe Bidenas patikino Didžiojo septyneto (G–7) lyderius, kad Jungtinės Valstijos rems pastangas apmokyti ukrainiečių pilotus naudotis vakarietiškais orlaiviais, įskaitant F-16 naikintuvus.

Remiantis Vakarų žiniasklaidos informacija, kiek anksčiau JAV administracija aiškiai leido suprasti Europos sąjungininkams, kad JAV netrukdys jiems tiekti Ukrainai naikintuvus F-16.

Ukraina ilgą laiką siekė gauti pažangių naikintuvų, ir šalies prezidentas V. Zelenskis sprendimą juos perduoti vadino istoriniu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją