Kaip teigiama, atitinkamą raginimą Lenkijos sostinėje šiuo metu viešinčiam Kinijos specialiajam pasiuntiniui Eurazijos reikalams Li Hui pateikė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Wojciechas Gerwelis.

Remiantis pranešimu, jis jųdviejų susitikime „išreiškė viltį, kad Kinija... pasmerks Rusijos agresiją ir spaus Rusiją, kad ši vėl paisytų tarptautinės teisės principų“.

Kinijos specialusis pasiuntinys į Varšuvą atvyko po dvi dienas trukusios viešnagės Ukrainos sostinėje Kyjive. Šie vizitai yra dalis Li Hui kelionės po Europą, kurios tikslas – propaguoti Kinijos pasiūlymus Rusijos karui prieš Ukrainą užbaigti. Pekinas anksčiau skelbė, kad pasiuntinys dar apsilankys Rusijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pridūrė, kad W. Gerwelis pasmerkė Rusijos grasinimus branduoliniu ginklu. „Lenkija tikisi konkrečių Kinijos veiksmų dėl Rusijos – šalies agresorės, šantažuojančios pasaulį šiais ginklais“, – sakoma pranešime. Jame taip pat nurodoma, kad „Lenkija reiškia susirūpinimą dėl Pekino pareiškimų apie jo ryžtą stiprinti dvišalius ryšius su šalimi agresore Rusija“.

Kinijos pasiuntinys anksčiau šią savaitę pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministrui Dmytro Kulebai ir kitiems pareigūnams, kad esą „nėra panacėjos krizei išspręsti“.

Rusija ir Kinija palaiko artimus ryšius. Kovą Rusijos sostinėje Maskvoje viešėjęs Kinijos prezidentas Xi Jinpingas tvirtino, kad abiejų šalių santykiuose prasideda „naujas etapas“.

Nors Kinija tvirtina, kad Rusijos karo prieš Ukrainą klausimu laikosi neutralios pozicijos, Pekinas susilaukia kritikos, nes iki šiol nėra pasmerkęs Maskvos dėl jos pradėtos invazijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją