Manoma, kad jei Demokratų ir Respublikonų partijų atstovams nepavyks pasiekti susitarimo, nemokumas šalį gali ištikti dar iki birželio 1 d. Tokio scenarijaus atveju pasaulinių rinkų lauktų chaosas. Respublikonai yra iškėlę demokratų pasipriešinimo sulaukusį reikalavimą, kad skolos limitas būtų didinamas tik užtikrinus, jog kartu būtų imtasi drastiško išlaidų mažinimo.

Pasak Baltųjų rūmų, Japonijoje šiuo metu viešintis prezidentas Joe Bidenas paprašė savo derybininkų komandos pateikti naujausias žinias ir buvo informuotas, kad „daroma nuosekli pažanga“. „Prezidentas nurodė savo komandai toliau siekti dvipartinio susitarimo“, – tvirtino Baltųjų rūmų pareigūnas. Jo teigimu, J. Bidenas esą tebėra įsitikinęs, kad „Kongresas imsis reikiamų veiksmų nemokumui išvengti“.

Ketvirtadienį Atstovų rūmų pirmininkas respublikonas Kevinas McCarthy pareiškė regintis kelią galimo proveržio link, nepaisant kai kurių jo partijos atstovų duotų ženklų, kad jie neatsisakys savo reikalavimų dėl išlaidų mažinimo. „Dar nesame dėl ko nors susitarę, tačiau regiu kelią, kuriame galėtume pasiekti susitarimą“, – kalbėjo K. McCarthy.

Demokratai pažymi, kad praeityje būta daugybės kartų, kai skolos lubos būdavo pakeliamos be derybų dėl biudžeto, ir kaltina respublikonus paėmus JAV ekonomiką „įkaite“. Iki šiol jau būta dviejų Kongreso lyderių ir J. Bideno derybų etapų, tačiau abiem pusėms lieka vis mažiau laiko rasti bendrą kalbą. Bet koks susitarimas dar turės būti patvirtintas respublikonų kontroliuojamuose Atstovų rūmuose ir Senate prieš termino pabaigą – K. McCarthy teigimu, šiam procesui prireiktų 11 dienų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją