Šią savaitę Kinijos vadovas priėmė Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano, Turkmėnijos ir Uzbekistano vadovus šiaurės Kinijos Siano mieste vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime, kuris, Pekino teigimu, yra labai svarbus.

Pekinas teigia, kad prekyba su Vidurine Azija 2022 metais pasiekė 70 mlrd. dolerių, o 2023 metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su ankstesnių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 22 proc.

Šis regionas taip pat yra labai svarbi Kinijos trilijono dolerių vertės pasaulinio infrastruktūros projekto – „Juostos ir kelio iniciatyvos“ – grandis.

Regiono lyderiams Xi sakė, kad šalys turi „visiškai išnaudoti tradicinio bendradarbiavimo ekonomikos, prekybos, pramonės pajėgumų, energetikos ir transporto srityse potencialą", sakoma valstybinės žiniasklaidos pranešime.

Jis taip pat pabrėžė poreikį plėtoti „naujas augimo varomąsias jėgas... tokias kaip finansai, žemės ūkis, skurdo mažinimas, mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančios technologijos, sveikata ir skaitmeninės inovacijos“.

„Juosta ir kelias“ yra Xi geopolitinį vaidmenį apibrėžiantis projektas, o Pekinas nori atnaujinti bendradarbiavimą ir užpildyti vakuumą, kurį buvusiose sovietinėse valstybėse paliko Rusijos karas Ukrainoje.

Xi penktadienį pareiškė, kad Vidurinė Azija ir Kinija turi „perimti iniciatyvą“ šiame projekte ir „gilinti strateginį tarpusavio pasitikėjimą“.

Siekdamas „palaikyti amžiną draugystę“, Kinijos vadovas sakė, kad šalių vadovai turėtų vėl susitikti 2025 metais Kazachstane.

Jis taip pat pabrėžė poreikį plėsti bendradarbiavimą saugumo srityje, kurį Pekinas pavadino „trimis blogybėmis“ regione: separatizmu, terorizmu ir ekstremizmu.

„Šios šešios šalys turi ryžtingai priešintis išorės kišimuisi į regiono šalių vidaus reikalus ir bandymams sukelti „spalvotąsias revoliucijas“, – sakė Xi, turėdamas omenyje buvusių sovietinių respublikų demokratinius judėjimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją