Prieš Didžiojo septyneto (G7) aukščiausiojo lygio susitikimą Hirošimoje (Japonija) Londonas pareiškė, kad įves „draudimą rusiškiems deimantams“ ir įves sankcijas daugiau subjektų, susijusių su „(Vladimiro) Putino karinės pramonės kompleksu“.

Rusijos prekyba deimantais, kurios vertė siekia 4-5 mlrd. dolerių per metus, Kremliui atneša labai reikalingų mokestinių pajamų.

Tikimasi, kad Hirošimoje vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime Rusijai bus susitarta dėl naujų sankcijų, įskaitant JAV priemones, pagal kurias į juodąjį prekybos sąrašą bus įtraukta dar 70 Rusijos ir užsienio subjektų.

„Bus įvesta dar 300 naujų sankcijų asmenims, subjektams, laivams ir orlaiviams“, – sakė aukštas JAV administracijos pareigūnas.

Tikimasi, kad visas G7 sieks sugriežtinti galiojančias sankcijas, panaikinti spragas, apriboti Maskvos galimybes naudotis tarptautine finansų sistema ir įsipareigoti įšaldyti Rusijos turtą iki karo Ukrainoje pabaigos.

„Rusijos deimantai nėra amžini, – sakė ES Tarybos pirmininkas Charles‘as Michelis. – Mes apribosime prekybą rusiškais deimantais“.

ES narė Belgija, kartu su Indija ir Jungtiniais Arabų Emyratais, yra viena didžiausių Rusijos deimantų didmeninių pirkėjų. JAV yra svarbi galutinė gatavų gaminių rinka.

„Kaip rodo šiandieniniai pranešimai apie sankcijas, G7 išlieka vieninga Rusijos keliamos grėsmės akivaizdoje ir tvirtai remia Ukrainą“, – sakė JK ministras pirmininkas Rishis Sunakas.

Savaitgalį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis aukščiausiojo lygio susitikime turėtų kalbėti per vaizdo ryšį, o susitikimo šeimininkai japonai išsklaidė spėliones, kad jis paskutinę minutę gali atvykti asmeniškai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją