Praėjusiais metais Europos Sąjunga teigė, kad du svarbūs dujotiekiai iš Rusijos į Europą nukentėjo dėl sabotažo, nors tiesiogiai Kremliaus neapkaltino.

Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija pareiškė, kad dėl didėjančio jūros dugno naudojimo energetikos ir komunikacijos tikslais didėja ir priešiškų valstybių galimybės kelti pavojų Vakarų povandeninei infrastruktūrai.

Pasirašęs susitarimo su Norvegija protokolą, JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as sakė, kad Rusija „be abejonės“ turi „ketinimą ir gebėjimą nusitaikyti į svarbią Vakarų infrastruktūrą“ per povandeninius ir „šnipų laivus“. „O mes turime ketinimų ir galimybių ją apginti“, – sakė jis žurnalistams.

Jo kolega norvegas Bjornas Arildas Gramas sakė, kad JK yra „svarbiausia Norvegijos sąjungininkė Europoje“, ir pridūrė, jog „Rusijos karas prieš Ukrainą mus dar labiau suartino“. Jo teigimu, Rusijai užpuolus Ukrainą „demokratinėms šalims svarbu laikytis drauge, kai taisyklėmis pagrįsta tarptautinė tvarka patiria spaudimą“.

„Praėjusių metų dujotiekio „Nord Stream“ sabotažas yra aiškus priminimas apie pavojų“, – pridūrė jis, lankydamasis JK jūrų operacijų centre netoli Londono. „Dirbdami kartu galime pagerinti savo gebėjimą aptikti povandeninius laivus, atremti minų grėsmes ir apsaugoti svarbiausią infrastruktūrą jūros dugne“, – sakė B. A. Gramas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją