Kinija, strateginė Rusijos sąjungininkė, susilaikė nuo Maskvos invazijos pasmerkimo ir vietoj to stengėsi pateikti save kaip neutralią tarpininkę, kuri galėtų padėti užbaigti konfliktą.

Antradienį ir trečiadienį Li lankėsi Ukrainoje, kur susitiko su užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba ir kitais pareigūnais. Li – aukščiausio rango Kinijos pareigūnas, apsilankęs Ukrainoje po 2022 metų vasarį prasidėjusios Rusijos invazijos.

„Nėra panacėjos krizei išspręsti, todėl visos šalys turi pradėti nuo savęs, stiprinti tarpusavio pasitikėjimą, sudaryti sąlygas nutraukti karą ir kalbėtis“, – sakė Kinijos specialusis pasiuntinys Eurazijos reikalams Li, sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Li vizitas į Kyjivą yra dalis kelionės po Europą, kurios tikslas – propaguoti Pekino pasiūlymus karui užbaigti.

Per pokalbius su Ukrainos pareigūnais, įskaitant D. Kulebą, Li pridūrė, kad Kinija „ir toliau teiks Ukrainai pagalbą pagal savo galimybes“.

Kinijos vadovas Xi Jinpingas kovo mėnesį Maskvoje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Balandį jis valandą telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Ukrainos sąjungininkės Vakaruose kritikuoja Xi už tai, kad jis atsisakė pasmerkti invaziją ir kad toliau išlaiko Kinijos strateginę sąjungą su Rusija, nors Maskva patiria vis didesnę tarptautinę izoliaciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)