„Tai labai efektyvu – 300 [JAV] dolerių kainuojantis dronas, kurį galima įsigyti bet kurioje laisvalaikio pomėgių parduotuvėje, gali sunaikinti tanką. Mūsų komanda tai padarė daugybę kartų. Esame sunaikinę priešo tankus, sunkiąją karinę techniką, karius. Tai labai veiksmingas įtaisas“, – sakė 35-osios jūrų pėstininkų brigados kovotojas, slapyvardžiu Kakrurtas.

Šis karys kovoja Ukrainos 35-ojoje jūrų pėstininkų brigadoje, kuri modifikuoja komerciškai prieinamus dronus ir naudoja juos puolant Rusijos pajėgas, užėmusias Ukrainos rytus bei pietus. Brigada pasidalijo dviem vaizdo įrašais, kuriuose matyti, kaip jos dronai įskrenda į rusų apkasus ir ten detonuoja.

Ukraina teigė pradėjusi plėsti savo bepiločių orlaivių programą, skirtą tiek žvalgybai, tiek priešo taikiniams atakuoti, kad sumažintų atotrūkį tarp savo ir Rusijos karinių pajėgumų. Kariai pasakoja, kad Ukraina daug investuoja į dronų technologijas.

„Geriau veiksmingai išnaudoti techninius išteklius, o ne žmones. Štai kodėl Ukrainos ginkluotosios pajėgos labai sparčiai žengia šia kryptimi. Vyksta daugybė mokymų, kursų, investuojama į aprūpinimą ištekliais, nes tai labai perspektyvu. Joks skraidantis objektas neprilygs žmogaus gyvybei. Žmogaus gyvybės negalima konvertuoti į finansinę vertę“, – teigė 35-osios jūrų pėstininkų brigados kovotojas, slapyvardžiu Kakrurtas.

„Mūsų komanda nusprendė naudoti civilinius dronus ir juos modifikuoti taip, kad jie naikintų priešą. Juos lengva gauti, lengva pritaikyti kitai paskirčiai. Mobilumas, greitis, lengva pasidaryti pačiam“, – sakė jis.

35-osios jūrų pėstininkų brigados kariai pademonstravo nedidelius komercinius dronus su keturiais rotoriais, kurie, valdomi nuotoliniu būdu, zyzė aplinkui. Kakrurtas sakė, kad civilinius dronus lengva įsigyti ir modifikuoti koviniams veiksmams, be to, jie nėra pažeidžiami Rusijos palydovinių trikdymo sistemų.

„Dauguma priešo trikdymo sistemų funkcionuoja su palydovinėmis sistemomis. Savo darbe mes nenaudojame jokių palydovinių sistemų ar kitokio pobūdžio dronų stabilizavimo priemonių. Viskas atliekama rankiniu būdu. Kalbant apie radioelektroninį stebėjimą ir trikdymą, „drono kamikadzės“ gyvavimo trukmė nuo pakilimo iki smūgio į taikinį yra maždaug trys minutės. Taigi net radijo elektroniniam trikdymui paprasčiausiai nepakanka laiko, kad jis įsijungtų ir pradėtų trikdyti dažnius, kuriais mes dirbame“, – aiškino 35-osios jūrų pėstininkų brigados kovotojas, slapyvardžiu Kakrurtas.

Kitas karys, slapyvardžiu Rešikas, prognozavo, kad Ukraina plačiai naudos dronus su sprogmenimis, kai artimiausiomis savaitėmis pradės daug spėlionių keliantį kontrpuolimą.

„Mūsų „Mavic“ (drono tipas) skraido ore, pamatome važiuojantį tanką, prie šios dalies pritvirtiname šarvus pramušančius sprogmenis ir paleidžiame jį skristi. Kai pamatome pėstininkus, prie drono pritvirtiname šrapnelių sprogmenis ir jį paleidžiame. Jei tai pastatas, taip pat pritvirtiname šrapnelių sprogmenis ir skrendame į pastato vidų“, – teigė 35-osios jūrų pėstininkų brigados karys, slapyvardžiu Rešikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją