Nepaisant to, kad Didžioji Britanija ir Nyderlandai šią savaitę paskelbė buriančios naikintuvų „koaliciją“, „sprendimas, ar naikintuvai gali būti suteikti (...) priklauso nuo Baltųjų rūmų“, pridūrė B. Pistoriusas.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte pirmąją Europos Tarybos viršūnių susitikimo Islandijoje dieną susitarė telkti naikintuvų klubą. Jie sakė subursiantys „tarptautinę koaliciją, kuri aprūpins Ukrainą koviniais oro pajėgumais ir parems viskuo – nuo mokymų iki naikintuvų F-16 įsigijimo“.

Vis dėlto B. Wallace'as atkreipė dėmesį, kad Didžioji Britanija neturi naikintuvų F-16 ir neketina siųsti lėktuvų iš savo „Typhoon“ flotilės. „Bet mes galime padėti tai subrandinti (...) suteikti galimybę kitiems to norintiems žmonėms“, – sakė jis.

B. Pistoriusas taip pat sakė, kad Vokietija negali „vaidinti aktyvaus vaidmens“ tokiame aljanse, „nes mes neturime nei mokymo pajėgumų, nei įgūdžių, nei lėktuvų“. Kancleris Olafas Scholzas Islandijoje taip pat sakė neįžvelgiąs jokių tiesioginių „reikalavimų“ Vokietijai, kai kalbama apie naikintuvus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis spaudžia sąjungininkes duoti Ukrainai naikintuvų, kad padėtų atremti Rusijos invaziją, šį prašymą pakartojo per neseniai vykusią kelionę po Europos sostines. Londone V. Zelenskis pareiškė, kad „labai teigiamai vertina“ „naikintuvų koalicijos“ kūrimą kare atremiat Rusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją