Pats Vladimiras Putinas šias raketas yra gyręs kaip „idealų, neperimamą“ ginklą. O vos per naktį numušus net šešias, internete pasipylė memai, kad su „Kinžalais“ geriau nejuokinkite mūsų „Patriotų“. Būtent amerikietiška „Patriot“ sistema aiškiai jas veikia.

Nors virš Kyjivo numuštos visos raketos, nuolaužos krito penkiuose rajonuose, net zoologijos sode. Gyvūnų nekliudė, tik nulaužė medžių. Užsiliepsnojo keli automobiliai, mažiausiai trys žmonės nukentėjo.

Karas Ukrainoje

Antpuolis buvo išskirtinis intensyvumu, paleista daugiausia raketų per trumpiausią laiką.

„Viena iš raketų nukrito netoli mano klasioko namų. Blogai“, – sakė Kyjivo gyventojas Heorhijus.

„Jaučiu skausmą, baimę ir nerimą. Dieve, kaip laukiame pergalės ir kada visa tai pagaliau baigsis“, – kalbėjo Kyjivo gyventoja Valentyna.

Karas Ukrainoje

Ir vis daugiau Vakarų šalių siekia padėti Ukrainai apginti savo dangų. Pradėti mokyti Ukrainos pilotus valdyti modernius naikintuvus sako pasirengę jau ne tik britai, bet ir Prancūzija, kitos šalys. Bet ar duos naikintuvų, neaišku.

„Atvėrėme duris pilotų mokymui. Su keliomis irgi pasiruošusiomis Europos šalimis. Manau, vyksta diskusijos su amerikiečiais. Mokymai gali prasidėti iš karto. Jokių tabu nėra. Mes visada laikėmės tos pačios linijos – padėti Ukrainai priešintis, o dabar ant kortos pastatyta labai daug, nes šio kontrpuolimo sėkmė lems siekiant sukurti ilgalaikę taiką“, – sako Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

V. Zelenskio turas po Europą davė rezultatų: Prancūzija irgi perduos Ukrainai iš lektuvų leidžiamų tolimojo nuotolio raketų. Šių jau yra perdavę britai.

„Trys ilgos dienos ir mūsų kariai ir valstybė stiprėja. Grįžtame namo su naujais gynybos priemonių paketais“, – sakė Volodymyras Zelenskis.

Volodymyras Zelenskis ir Rishi Sunakas

O Rusija dėl ginklų siuntimo siunta.

„Atakomybė už nusikaltimus tenka ne tik Kyjivo režimui, bet ir tiems, kas tiekia jam ginklus. Su kiekviena diena Ukraina pumpuojama vis sunkesniais ginklais“, – pareiškė Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia.

Rusiją plėšo jau ir seniai pačios įšaldytos Šaltojo karo laikų sutartys. Rusijos Dūma nubalsavo skelbti negaliojančia Įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje sutartį, nes esą ji nebeatitinka tikrovės.

Pagalbos, tik ne letalinės, prašo ir Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska. Nuskridusi į Pietų Korėją prašė prezidento atsiųsti, pavyzdžiui, minų detektorių ir greitosios pagalbos automobilių. Ši Azijos šalis – viena didžiausių artilerijos sviedinių gamintojų – yra sakiusi Kyjivui netieksianti mirtinų ginklų, bet Ukrainos civiliams padės, kuo galės.

Okupantų sunaikintas rytinis Ukrainos miestas Bachmutas – tik griuvėsiai, bet kova dėl jo tęsiasi. Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis, aplankęs čia besikaunančius karius, padėkojo jiems už pastarųjų parų kontratakas. Ryte net parašė pats tokią žinutę, kad „Vagner“ kovotojai pateko į Bachmutą kaip žiurkės į spąstus. Ir britų žvalgyba antrina – Ukrainos pajėgos ne tik pasistūmėjo į pietus nuo miesto, bet ir nustūmė rusų fronto liniją į šiaurės vakarus.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: