„Rusija labai stengiasi pagerinti savo gebėjimą žudyti. O mes labai stengiamės pagerinti savo žmonių apsaugą“, – kalbėjo jis per vaizdo ryšį į ET aukščiausiojo lygio susitikimą susirinkusiems vadovams.

„Ir aš dėkoju visoms šalims ir lyderiams, kurie padeda mums apskritai gerinti mūsų oro gynybą. Mes parodome, ką reiškia mūsų 100 procentų ir ką reiškia laisvojo pasaulio galia“, – sakė jis.

Europos Taryba buvo įkurta 1949 metais kaip demokratijos, žmogaus teisių ir teisės viršenybės Europoje sergėtoja ir yra nepriklausoma nuo Europos Sąjungos.

Rusija buvo pašalinta iš organizacijos po to, kai 2022 metų vasarį Kremlius pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Baltarusija, artima Rusijos sąjungininkė, šiame viršūnių susitikime dalyvauja tik kaip stebėtoja.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas paragino sudaryti tarptautinį Ukrainos karo padarytos žalos registrą. Jis teigė, kad labai svarbu, jog „sukurtume žalos registrą, kuris leistų mums kolektyviai fiksuoti Rusijos agresijos karo Ukrainoje padarytą žalą“. Tai sukurtų pagrindą Ukrainos atstatymui, sakė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas parėmė šią idėją. „Raginu visas valstybes prisijungti ir aktyviai prisidėti prie žalos registro rengimo“, – sakė jis.

Tarptautinė bendruomenė turi ir toliau teikti nepalaužiamą paramą Ukrainai, „mūsų Europos demokratinės šeimos narei... tol, kol ji bus reikalinga“, – sakė E. Macronas.

Jis taip pat paragino su Europos Tarybos plėtros banko pagalba Ukrainoje steigti psichikos sveikatos centrus, „kad būtų galima padėti visiems, kasdien kenčiantiems nuo sunkių traumų, kurias sukėlė šis smurtinis karas, ir kaip reikalavo patys ukrainiečiai“.

Reikjavike vykstančio ET viršūnių susitikimo pradžioje O. Scholzas taip pat paragino išlaikyti ryšius su Rusija, nepaisant Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo vyriausybės.

Pasak O. Scholzo, Rusijos karas Ukrainoje kada nors baigsis. „Ir vienas dalykas yra aiškus. Jis nesibaigs Putino stiliaus imperializmo pergale“, – sakė jis. Ukrainai bus teikiama parama tol, kol bus pasiekta teisinga taika, sakė O. Scholzas.

„Iki tol mes, kaip Europos Taryba, turėtume išlaikyti tiltus su kitos Rusijos, kitos Baltarusijos atstovais ir taip išsaugoti demokratinės, taikios ateities abiejose šalyse perspektyvą, kad ir kokia mažai tikėtina ji mums šiandien atrodo“, – sakė kancleris.

Reikjavike vykstantis susitikimas yra pirmasis ET aukščiausiojo lygio susitikimas nuo 2005 metų ir tik ketvirtas tokio pobūdžio valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimas. Pagrindinė dviejų dienų aukščiausiojo lygio susitikimo tema – karas Ukrainoje ir Rusijos atsakomybė už šio karo sukėlimą.