Kaltinamasis bausmę turi atlikti bendrojo režimo įkalinimo įstaigoje Rusijoje, antradienį iš teismo salės pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Tai pirmas žinomas atvejis, kai užsienio pilietis Rusijoje nuteistas kalėti už „kariuomenės diskreditavimą“.

Rusija netrukus po invazijos pradžios 2022 m. vasarį įvedė griežtas taisykles, reglamentuojančias, kaip apibūdinamas jos karas Ukrainoje. Maskva primygtinai reikalauja vadinti karą „specialiąja karine operacija“. Kovo mėnesį už kariuomenės „šmeižtą“ ar „diskreditavimą“ buvo įvestos griežtesnės bausmės, numatančios laisvės atėmimo bausmes iki 15 metų. Ne vieneriems kalėjimo metams jau nuteistas ne vienas karo priešininkas, nors daugelis jų tarptautiniu mastu laikomi politiniais kaliniais.

Maskvoje prokuroras sakė, kad kolumbietis pernai sostinės prekybos centre paslėpė mobiliuosius telefonus, kurie vėliau buvo naudojami skleisti „melagingas žinias apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų veiksmus, įskaitant civilių žudynes“. Jis apkaltintas tariamai veikęs užsienio organizacijos, susijusios su JAV valstybės departamentu, užsakymu ir jam už tai neva buvo sumokėta.

Žmogaus teisių aktyvistai kaltina Rusijos kariuomenę daugybe karo nusikaltimų, įskaitant žudynes Kyjivo priemiestyje Bučoje. Rusijos valdžia ir toliau neigia kaltinimus.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, antradienį įkalintas kolumbietis turi leidimą gyventi Rusijoje ir joje gyvena daugelį metų, turi Rusijoje šeimą.

Prieš antradienį paskelbiant apkaltinamąjį nuosprendį užsienio piliečiui, Rusijos valdžia iškėlė bylą darbuotojui, atvykusiam dirbti į Sachaliną Tolimuosiuose Rytuose. Už „ginkluotųjų pajėgų diskreditavimą“ jam paskirta bauda ir jis išvytas iš šalies be teisės grįžti 70 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)