Tai antradienį per spaudos konferenciją „Išėjimo iš „Azovostal“ metai: šaukti, nėra jėgų tylėti“ pareiškė nevyriausybinės organizacijos „Moterų ir motinų taryba“ vadovė Natalka Zarycka.

„Nors dedamos visos pastangos, per 12 mėnesių pavyko susigrąžinti tik 20 proc. gynėjų, kurie žūtbūtinai kovojo, kol gavo vadovybės įsakymą sudėti ginklus. Tokį įsakymą gavo tik „Azovstal“ gynėjai. Atvirų šaltinių duomenimis, vykdydami įsakymą, kombinato teritoriją paliko apie 2,5 tūkst. gynėjų. Per metus buvo sugrąžinta apie 500 gynėjų. Tai reiškia, kad apie 2000 vaikinų ir merginų tebėra nelaisvės pragare, o kartu su jais nežinios pragare visus metus yra jų artimieji“, – sakė ji.

N. Zarycka pabrėžė, kad nelaisvėje kariai visą laiką yra kankinami ir marinami badu.

„Praėjusių metų rugsėjį įvyko didelis apsikeitimas belaisviais, į namus grįžo 4 mėnesius nelaisvėje buvę „Azovstal“ gynėjai. Visi žino, kokia buvo jų būklė: vidutiniškai minus 40 kg svorio, pažeisti inkstai, lūžęs stuburas, sužaloti keliai, trūkę raumenys, regėjimo, klausos, dantų praradimas, psichologinės traumos“, – pareiškė organizacijos vadovė.

Pasak jos, šių metų gegužės 6 d. buvo susigrąžinti dar 45 „Azovstal“ gynėjai, šie žmonės, dar prieš metus buvę sveiki ir stiprūs, sveikatos neteko visiems laikams.

„Priešas negali susitaikyti su tuo, kad Ukrainoje yra drąsių ir laisvę mylinčių žmonių, todėl atsisako juos atiduoti, bandydamas tokiu būdu atkeršyti, ignoruodamas tarptautinės humanitarinės teisės normas ir nepaisydamas Ženevos konvencijos“, – sakė ji.

„Ukrinform“ primena, kad Mariupolio gynyba truko 84 dienas. Kovos dėl „Azovstal“ tęsėsi iki 2022 metų gegužės 20 d., kai Ukrainos aukščiausioji karinė vadovybė įsakė sudėti ginklus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją