„New Start“ yra paskutinioji likusi branduolinio ginklo kontrolės sutartis tarp Rusijos ir JAV. 2010 m. pasirašytoje sutartyje Vašingtonas ir Maskva įsipareigojo savo branduolinių užtaisų skaičių apriboti iki ne daugiau kaip 1 550 kiekvienoje pusėje, o jas nešančių raketų ir sunkiųjų bombonešių skaičių – iki 800.

Maskva, reaguodama į Vakarų paramą Ukrainai Rusijos kare, sustabdė savo dalyvavimą sutartyje, tačiau pareiškė, kad laikysis įsipareigojimų, kol 2026 m. vasario 5 d. sutarties galiojimas baigsis.

JAV valstybės departamento pareiškime teigiama, kad JAV kovo 1 d. turėjo dislokavusios iš viso 662 balistines tarpžemynines raketas su 1 419 branduolinių užtaisų, taip pat turi 800 nešančiųjų sistemų.

Duomenų paskelbimas reiškia JAV pozicijos pokytį. Reaguodamas į Maskvos sprendimą stabdyti savo dalyvavimą sutartyje, Vašingtonas kovą pareiškė, kad nebesidalys informacija pagal „New Start“ sutartį.

„JAV mano, jog skaidrumas tarp branduolinių valstybių ir toliau yra labai vertingas, kad būtų sumažinta klaidingų vertinimų ir brangiai kainuojančių ginklavimosi varžybų tikimybė“, – sakoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją