Rumunija dabar naudoja 17 naikintuvų F-16 eskadrilę, neseniai įsigytą iš Portugalijos, o lapkričio mėnesį pasirašė sutartį su Norvegija dėl papildomų 32 naudotų naikintuvų F-16 pirkimo.

Pirmadienį vykusioje ceremonijoje naikintuvai MiG-21 „LanceR“ pakilo į paskutinius skrydžius, o nebenaudojami naikintuvai bus saugomi Bacau oro bazėje Rumunijos šiaurės rytuose.

Komunistinio režimo laikais Rumunija turėjo apie 400 naikintuvų MiG-21. Dabartinis jų skaičius neskelbiamas, tačiau neoficialiais duomenimis, jų dar yra apie 25.

„Atėjo laikas pereiti prie kažko geresnio ir žengti koja kojon su pasauliu“, – prieš ceremoniją Borcea oro bazėje šalies pietryčiuose agentūrai AFP sakė 37 metų rumunų pilotas Adrianas Trifa. Jis jau nesimokys skraidyti modernesniais naikintuvais, nes yra „per senas“: pasak jo, mokytis skraidyti su F-16 reikia, kai dar esi jaunesnis nei 35 metų.

Pernai gegužę Rumunija pranešė, kad dar vienus metus naudos savo MiG-21 „LanceR“ lėktuvus oro policijos misijoms ir skrydžių mokymams, praėjus vos mėnesiui po to, kai buvo nuspręsta nutraukti jų eksploataciją dėl daugybės problemų.

Gynybos ministerijos duomenimis, nuo 1991 iki 2022 metų įvyko „30 aviacijos incidentų, per kuriuos buvo prarasti lėktuvai MiG-21“.

2022 metų kovą patruliuodamas prie Juodosios jūros iš radarų dingo MiG-21. Vėliau buvo nustatyta, kad jis sudužo, o pilotas žuvo.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą NATO sustiprino savo rytinį flangą, be kita ko, tiekdama karių pastiprinimą ir įrangą Rumunijai.

Praėjusį mėnesį Rumunijos aukščiausioji gynybos taryba pareiškė, kad siekia įsigyti naujausios kartos amerikietiškų naikintuvų F-35, tačiau pirkimui įgyvendinti greičiausiai prireiks ne vienų metų.

Atsargos generolas Stefanas Danila, buvęs gynybos vadas ir MiG-21 „LanceR“ pilotas, sakė, kad pereiti prie pažangesnių reaktyvinių lėktuvų reikėjo „mažiausiai prieš dešimt metų“.

„Viskas daroma pavėluotai, labai pavėluotai“, – sakė S. Danila, pridurdamas, kad kai kurie iš nebenaudojamų lėktuvų vis dar turi šiek tiek skrydžio valandų ir gali būti parduoti kitoms valstybėms, kad būtų naudojami karinėms pratyboms. Tačiau „Ukraina neišreiškė susidomėjimo šiais lėktuvais“, pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją