Turkijoje įprasta, jog per religines šventes vyresnio amžiaus žmonės vaikams duoda kišenpinigių. R. T. Erdoganas įprastai taip elgiasi kaskart pasirodęs viešumoje, tačiau tokia praktika prie balsadėžės nustebino ir visko mačiusius.

Socialiniuose tinkluose aptarinėjami vaizdo įrašai, kuriuose įamžinta, kaip R. T. Erdoganas, stovėdamas šalia žmonos, skaičiuoja banknotus ir duoda pinigų prie jo priėjusiems vaikams.

Dabartinis Turkijos vadovas balsavo Stambulo Uskiudaro rajono rinkimų apylinkėje. Belaukiant prezidento, ten buvo imtasi ypatingų saugumo priemonių: buvo apieškoti visi žurnalistai, uždaryti visi privažiavimai prie pastato.


Turkijos prezidento rinkimuose tikriausiai reikės antrojo rato. Valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“ naktį į pirmadienį pranešė, kad suskaičiavus 96 proc. balsavimo biuletenių nė vienas kandidatas negavo daugiau kaip 50 proc. balsų. Dabartinis šalies vadovas R. T. Erdoganas surinko 49,4 proc. balsų, o opozicijos kandidatas Kemalis Kilicdaroglu – 44,9 proc.

Recepas Tayypas Erdoganas

Antrasis rinkimų ratas numatytas po dviejų savaičių. K. Kilicdaroglu ankstų pirmadienio rytą sakė, kad, jei prireiks antrojo turo, „mes jį būtinai laimėsime“. R. T. Erdoganas, kalbėdamas savo šalininkams Ankaroje, atkreipė dėmesį į tai, kad „aiškiai pirmauja“ ir taip pat pareiškė esąs pasirengęs antrajam ratui. Prezidentas taip pat sakė, kad jo Teisingumo ir plėtros partija (AKP) bei jos sąjungininkai iškovojo aiškią dauguma parlamento rinkimuose, kurie vyko sekmadienį kartu su prezidento rinkimais.

Jei tikrai prireiks antrojo rinkimų rato, tai bus pirmas kartas Turkijos istorijoje. Trečiasis rinkimuose dalyvavęs kandidatas Sinanas Oganas gavo tik 5 proc. balsų. „Jei reikės antrojo rato, mūsų laukia 14 sunkių dienų“, – teigė jis, tačiau neatskleidė, kurį kandidatą remtų per balsavimą gegužės 28 d.

R. T. Erdoganas naktį iš savo AKP partijos būstinės balkono kreipėsi į šalininkus: „Mes nežinome, ar rinkimai pasibaigs pirmajame rate, tačiau jei žmones nusiųs mums į antrąjį, mes tai gerbsime,“ Jis pabrėžė turįs „aiškų pranašumą“ prieš konkurentą K. Kilicdaroglu. „Mes gerbiame rinkimus ir gerbsime kitus rinkimus, – kalbėjo R. T. Erdoganas. – Visa širdimi tikiu, kad toliau tarnausime savo tautai ateinančius penkerius metus.“

Ir K. Kilicdaroglu tikino neabejojantis savo pergale. Visuomenės pokyčių noras yra „didesnis nei 50 proc.“, sakė jis. Opozicijos kandidato stovykla pradžioje abejojo balsų skaičiavimu ir manė, kad pirmauja. K. Kilicdaroglu. Ekremas Imamoglu, Stambulo meras ir K. Kilicdaroglu partietis kaltino vyriausybinę stovyklą manipuliuojant skaičiais.

Rinkimai Turkijoje

Dauguma apklausų prieš rinkimus prognozavo nežymią K. Kilicdaroglu persvarą prezidento rinkimuose. Net spėta, kad jis švęs pergalę pirmajame rate.

Pasak stebėtojų, rinkėjų aktyvumas buvo stebėtinai didelis, tačiau oficialių skaičių kol kas nėra. Per pastaruosius rinkimus 2018 m. R. T. Erdiganas nugalėjo jau pirmajame rate surinkęs 52,5 proc. balsų. Rinkėjų aktyvumas tada siekė 86 proc.

R. T. Erdoganas 85 mln. gyventojų turinčią šalį valdo du dešimtmečius. 2003 metais jis tapo premjeru, o nuo 2014-ųjų eina prezidento pareigas. Kritikai kaltina jį demokratijos žlugdymu ir autoritariniu valdymo stiliumi. Opozicija pažadėjo grįžimą prie demokratijos, pagarbą nuomonės laisvei ir nepriklausomos teisėsaugos atkūrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)