FT redakcijos gautame dokumente J. Borrellis ragino ES nares rasti „nuoseklią strategiją“ Kinijos atžvilgiu, kuri tiktų tiek esant stiprėjančiam Pekino nacionalizmui, tiek „stiprėjant konkurencijai tarp JAV ir Kinijos“.

„Kinijos klausimas kur kas sudėtingesnis nei Rusijos klausimas. Kinijos ambicijos akivaizdžiai krypsta į naujos tvarkos pasaulyje su Kinija centre kūrimą. Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje nenutrauktų Kinijos trajektorijos. Kinija sugebės iš to gauti geopolitinio pranašumo“, – pabrėžė jis.

Pabrėžiama, kad laiškas tapo atspirties tašku prieš dviejų dienų trukmės ES užsienio reikalų ministrų diskusiją apie naują politiką Kinijos atžvilgiu, kuri prasideda gegužės 12 d.

Laiške J. Borrellis akcentavo bloko pasirengimą „rimtai sąveikauti“ su Pekinu dėl karo Ukrainoje, nepaisant jo retorinio Maskvos palaikymo. Jis teigė, kad ES sveikina visus nuoširdžiai pozityvius Kinijos žingsnius, daromus ieškant sprendimo“.

Laiške J. Borrellis rašė, kad ES neturi siekti „blokuoti stiprėjančią galią besivystančiose šalyse“, taip parodydama, kad valstybės narės nenori pritarti griežtesniam JAV požiūriui į Kiniją.

Jis pasisakė už ES „rizikos mažinimo“ strategiją, ši atrodo jam mažiau rizikinga, nei Amerikos atsitraukimas nuo Kinijos.

„ES turi suvokti, kad daugelis šalių Kinijos geopolitinę įtaką vertina kaip atsvarą Vakarams, tuo pačiu – Europai. Jos sieks sustiprinti savo galimybes manevrui, nesirinkdamos niekieno pusės“, – rašoma laiške.

Kinija penktadienį skelbia, kad nuo pirmadienio siunčia į Ukrainą, Rusiją ir kitas Europos valstybes specialųjį pasiuntinį aptarti „politinio karo Ukrainoje sureguliavimo“.

„Nuo gegužės 15 d. ambasadorius Li Hui, specialusis Kinijos vyriausybės atstovas Eurazijos reikalams, lankysis Ukrainoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje bei Rusijoje ir kalbėsis su visais atstovais dėl politinio Ukrainos krizės sprendimo“, – per įprastą spaudos konferenciją pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Li Hui kelionė rodo Kinijos „įsipareigojimą skatinti taiką ir derybas“, teigė Wang Wenbinas. „Tai rodo, kad Kinija tvirtai pasisako už taiką, – sakė jis. – Kinija pasirengusi ir toliau atlikti konstruktyvų vaidmenį siekdama didesnio tarptautinio sutarimo dėl paliaubų, karo nutraukimo, taikos derybų pradžios, kad būtų išvengta padėties paaštrėjimo.“

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas praėjusį mėnesį telefonu kalbėjosi su Ukrainos valstybės vadovu Volodymyru Zelenskiu. Tuomet Pekinas paskelbė, kad Li Hui, 2009–2019 m. buvęs Kinijos ambasadorius Rusijoje, vadovaus į Ukrainą vyksiančiai delegacijai. Tačiau tai, kad Li Hui pasirinktas specialiuoju pasiuntiniu, sukėlė nuostabą. Prieš jam išvykstant iš Maskvos prezidentas Vladimiras Putinas apdovanojo jį „Draugystės ordino“ medaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)