2023 metais šioje Karibų jūros salų valstybėje daugiau nei 115 tūkst. vaikų gresia bado mirtis. Pernai tokių buvo beveik 86 tūkstančiai, teigia UNICEF.

„Haityje vis daugiau motinų ir tėvų nebegali tinkamai prižiūrėti ir maitinti savo vaikų, o tėvai negali jų nuvežti į sveikatos centrus dėl didėjančio siaubingo ginkluotų grupuočių smurto“, – sakė UNICEF atstovas Haityje Bruno Maesas.

Konkuruojančios gaujos kontroliuoja didžiąją sostinės Port o Prenso dalį, o Haitį, skurdžiausią Amerikos valstybę, nuo 2021 metų liepos, kai buvo nužudytas prezidentas Jovenelis Moise, krečia politinė ir ekonominė krizė.

„Kartu su tebesitęsiančiu choleros protrūkiu vis daugiau vaikų greičiau kenčia nuo stipraus išsekimo ir mirs, jei nebus imtasi skubių priemonių“, – perspėjo B. Maesas.

Haityje nuo spalio mėnesį atsinaujinusio choleros protrūkio užregistruota daugiau kaip 41 tūkst. įtariamų choleros atvejų, iš kurių beveik pusę sudaro vaikai iki 14 metų, teigiama pareiškime.

UNICEF skubiai reikia 17 mln. dolerių, kad būtų galima reaguoti į krizę, sakoma agentūros pareiškime, be kita ko, padėti nustatyti nepakankamos mitybos atvejus ir įsigyti maisto bei kitų reikalingų priemonių.

„Trūkstant lėšų, daugiau kaip 100-ui tūkst. vaikų gali kilti tiesioginė mirties grėsmė“, – sakoma pareiškime, kuriame teigiama, kad labiausiai nukentės Port o Prense gyvenantys vaikai.

Pareiškime atskirai pažymima, kad beveik vienas iš keturių Haičio vaikų jau kenčia nuo chroniško mitybos nepakankamumo, dėl kurio jie negali „lavinti savo fizinių ir pažintinių gebėjimų“.

JT antradienį pranešė, kad praėjusį mėnesį Haityje per gaujų smurtą žuvo daugiau kaip 600 žmonių, ir tai buvo „nauja ekstremalaus smurto banga“, dėl kurios ypač nukentėjo Port o Prensas.

Organizacija ne kartą ragino tarptautinę bendruomenę atsiųsti specializuotas ginkluotas pajėgas, kurios padėtų Haičio policijai ir valdžios institucijoms atkurti tvarką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją