„Nemastau pergalės ar pralaimėjimo terminais, o mastau apie tai, kaip tai išspręsti“, - sakė D. Trumpas, kreipdamasis į auditoriją rotušėje, Naujojo Hampšyro valstijoje. „Noriu, kad niekas nebežūtų. Jie žūva. Rusai ir ukrainiečiai. Noriu sustabdyti jų žūtis. Ir aš tai padarysiu“, - pareiškė D. Trumpas, tai prieštarauja respublikonų politikai remti Kyjivą.

„Aš tai padarysiu per 24 valandas. Tai padaryti reikia prezidentūros galių“, – kalbėjo buvęs JAV prezidentas.

Anksčiau rotušėje D. Trumpas tvirtino, kad galėtų sustabdyti praėjusių metų vasarį prasidėjusį karą tiesiogiai derėdamasis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu. „Susitiksiu su Putinu. Susitiksiu su Zelenskiu. Jie abu turi silpnybių ir stiprybių. Ir šis karas bus baigtas per 24 valandas“, – sakė D. Trumpas.

D. Trumpas atsisakė atskleisti, ar laiko V. Putiną karo nusikaltėliu dėl Rusijos įvykdytų žiaurumų Ukrainoje. „Jei sakote, kad jis yra karo nusikaltėlis, sudaryti sandorį sustabdyti šį reikalą bus daug sunkiau“, – teigė jis. „Jei jis bus karo nusikaltėlis, žmonės jį sučiups ir įvykdys mirties bausmę, jis kovos dar labiau, nei kovotų kitomis aplinkybėms“, - kalbėjo D. Trumpas.

Buvęs prezidentas taip pat sakė manantis, kad įsiverždamas į Ukrainą „Putinas padarė klaidą“. Paprašytas paaiškinti, D. Trumpas pridūrė: „Jo klaida buvo sprendimas įsiveržti. Jis to niekada nebūtų padaręs, jei aš būčiau prezidentas“.

76 metų buvęs prezidentas jau paskelbė apie savo ketinimą kandidatuoti per 2024 m. rinkimus, jis yra vienas pirmaujančiųjų tapti Respublikonų partijos kandidatu, nors jam pareikšti baudžiamieji kaltinimai ir atliekami tyrimai dėl kitų rimtų kaltinimų.

Be to, trečiadienį D. Trumpas sakė, kad visi, kurie mano, kad 2020 m. prezidento rinkimai buvo sąžiningi, yra „visiški kvailiai“. Taip jis dar kartą pakartojo savo klaidingą tvirtinimą, kad pastarųjų varžybų dėl Baltųjų rūmų rezultatai buvo suklastoti, nors jokių įrodymų niekada nėra pateikęs.

D. Trumpas gynė žmones, dalyvavusius mitinge prieš pat 2021 m. sausio 6 d. surengtą išpuolį prieš JAV Kapitolijų, ir sakė, kad yra linkęs atleisti daugeliui tų, kurie dėl išpuolio buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir įkalinti, jei laimėtų 2024 m. rinkimus. Vieną iš protestuotojų Kapitolijuje nušovusį teisėsaugos pareigūną jis pavadino „galvažudžiu“.

Pralaimėjęs rinkimus, per kuriuos siekė perrinkimo antrajai kadencijai, D. Trumpas nepaliaujamai kartoja melą, kad 2020 m. rinkimai buvo pavogti, nepaisydamas daugybės bylų, kurias išnagrinėję teismai atmetė visus teiginius, jog rinkimai nebuvo sąžiningi. Buvęs D. Trumpo generalinis prokuroras Williamas Barras pernai sakė, kad Teisingumo departamentas neatskleidė jokių plataus masto sukčiavimo įrodymų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)